13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

ЕК към РСМ: Очакваме Скопие да спазва обещанията си към София и Атина

ЕК отправи остър коментар към Скопие, след като новоизбраният президент  Гордана Силяновска-Давкова забрави да нарече страната „Северна“, а я нарече само „Македония“ в клетвата си пред парламента. 

„Очакваме новият президент и новото правителство на Република Северна Македония да работят за изпълване на очакванията за постигане на напредък на страната по пътя към ЕС“, е коментирал говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията.

„Очакванията към Северна Македония бяха подробно изложени в последния доклад за напредъка на страната към ЕС миналата есен“, е допълнил говорителят. „Беше посочена важността от поддържането на добро регионално сътрудничество, на добри междудържавни отношения, от добросъвестното прилагане на сключените двустранни договори, включително споразумението от Преспа и договора за приятелство и добросъседство с България. Това очаква ЕС“, е обобщил той.

„Вярваме, че новите власти в Скопие ще продължат по този път. Засега не искаме да се произнасяме какво би станало, ако не го направят“, категоричен е бил той.

Припомняме, че новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова положи клетва пред парламента на страната. В словото си пред депутатите тя заяви: „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Република Северна Македония…“, прочете първите думи от клетвата председателят на парламента Йован Митрески, след когото Силяновска произнесе „Заявявам, че съвестно и отговорно ще изпълнявам функцията президент на Македония“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img