12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

ЕК: Ще спрем финансовата помощ за Сърбия и Косово при липса на диалог

Европейската комисия предупреди, че Сърбия и Косово рискуват да изгубят финансирането по европейския План за растеж на Западните Балкани.

„Двете страни трябва да се ангажират конструктивно с нормализиране на отношенията си, за да отговарят на условията за финансиране от Плана за растеж, който беше приет наскоро. Нормализирането на отношенията е съществено условие за европейския път и за двете страни. Както Сърбия, така и Косово рискуват да загубят важна възможност при липса на напредък“, съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

ЕК призовава за пълно изпълнение на всички задължения, произтичащи от Споразумението за пътя за нормализиране и от Анекса за изпълнение, както и всички предишни споразумения за диалог.

Планът за растеж е най-амбициозният финансов пакет на ЕС за страните от Западните Балкани досега. Той се състои от 6 милиарда евро. От тях 2 милиарда ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездни средства, а останалите – като заеми с много изгоден лихвен процент. Пакетът беше представен през ноември 2023 г. и официално приет миналата седмица. Плащанията по Плана са предмет на строги условия. Всяка страна бенефициент ще трябва да подготви програма за реформи, която ще бъде консултирана, оценена и одобрена от Комисията и, ако е необходимо, и от държавите членки на ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img