35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

ЕК удря с мита вноса на електромобили от Китай

Европейската комисия въведе временни изравнителни мита върху вноса на електромобили от Китай. Това решение идва деветмесечно разследване на държавните субсидии, предоставяни от Пекин.

Въз основа на разследването, Комисията стигна до извода, че веригата на стойността на електромобилите в Китай е облагодетелствана от нелоялно субсидиране. То заплашва с икономически щети европейските производители на този вид коли.

От Комисията отбелязват, че консултациите с китайското правителство се засилиха през последните седмици след размяна на мнения между изпълнителния вицепрезидент на ЕК Валдис Домбровскис и китайския министър на търговията Ван Вънтао.

„Продължават контактите на техническо ниво с оглед постигане на решение, съвместимо със СТО, което отговаря адекватно на опасенията, изразени от Европейския съюз. Всеки договорен резултат от разследването трябва да бъде ефективен за справяне с установените вредоносни форми на субсидиране“, посочват още от ЕК.

На мита подлежат няколко китайски производители, на които са направени анализи: BYD – 17.4%, Geely – 19.9% и SAIC – 37.6%. На други производители на електромобили, които са сътрудничили на разследването, но не са били анализирани, ще бъдат наложени среднопретеглени мита от 20,8 на сто. Налозите върху други компании, които не са оказали сътрудничество, са 37,6 процента.

В сравнение със ставките, оповестени предварително на 12 юни 2024 г., временните мита бяха коригирани леко надолу въз основа на коментари относно точността на изчисленията, представени от заинтересованите страни. Всички подробни констатации от разследването са отразени в Регламента за прилагане, който сега е публикуван в Официален вестник на ЕС, съобщава още Европейската комисия.

Временните мита влизат в сила от 5 юли и ще имат максимална продължителност 4 месеца. В този период трябва да бъде взето решение за окончателните мита. Това ще стане с гласовете на страните-членки на ЕС. След приемането решението ще направи митата валидни за срок от 5 години.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини