19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Ексцентрична икона на модата си отиде на 102 години


Айрис Апфел, емблематична фигура в света на модата, текстила и интериорния дизайн, почина на 102 години. Нейният неповторим стил и ексцентричен вкус я превърнаха в истинска икона, чийто блясък ще липсва на модните подиуми и светски събития.

Смъртта на Апфел бе потвърдена от нейния търговски агент Лори Сейл, която я описа като „необикновена“ личност. За момента не е обявена причината за кончината.
Новината за отиването й от този свят бе споделена и на официалната й страница в Инстаграм, оставяйки мнозина поклонници на нейния стил и енергия в скръб.

Айрис Апфел ще остане завинаги в историята на модата като пример за смелост, оригиналност и безгранична креативност. Нека си спомним за нея с нейните цветни тоалети, екстравагантни бижута и заразителна усмивка.

Родена на 29 август 1921 г., Апфел беше известна с непочтителните си, привличащи вниманието тоалети, в които смесваше висша мода и огромна бижутерия. Класическата визия на Апфел например съчетаваше боа от пера с нанизи от огромни мъниста, гривни и сако, украсено с индиански мъниста.

С големите си кръгли очила с черни рамки, яркочервено червило и къса бяла коса тя се открояваше на всяко модно ревю, на което присъстваше. Стилът ѝ е обект на музейни изложби и документалния филм „Ирис“ на режисьора Албърт Мейзълс.

„Не съм красива и никога няма да бъда красива, но това няма значение“, каза веднъж тя. „Имам нещо много по-добро. Имам стил.“

В края на живота си Апфел се радва на слава в социалните медии, като събира близо 3 милиона последователи в Инстаграм, където профилът ѝ обявява: „Повече е повече, по-малко е скучно.“ В TиkTok тя привлече 215 000 души.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини