21.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Експерт попиля „Спаси София“ за новата пътна маркировка около НДК: Незаконна е и опасна за хората

Снимки: Фейсбук Диана Русинова

Диана Русинова, експерт по пътна безопасност от Европейския център по пътни политики, посочи къде са използвани некачествени материали при новоположената пътна маркировка по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Ф. Нансен“.

Според оповестените от нея данни не е възможно да са похарчени над 1 милион лева, за нещо, което е незаконно и опасно.

Няма как София да стане Амстердам

„Поради това, че имаше протест, днес успяхме да измерим новоположената пътна маркировка по бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Проф. Ф. Нансен“. Прегледахме и другите средства за сигнализиране“, пише тя в пост във Фейсбук.

„Черните колчета продължавам да не разбирам кой точно ги избра и колко далеч е от пътната безопасност този човек, но пък за сметка на това светлоотразителите по тях не са от материали за пътни знаци, а за ремаркета на тежкотоварни автомобили, т.е. не са подходящи за този вид съоръжения. С други думи – опасни са и не им е там мястото“, посочва експертът.

Проектът на „Спаси София“ с велоалеите е незаконен, хората не го искат

„За пътната маркировка, е отдавна не бяхме мерили пътна маркировка с толкова ниска параметри. Изискванията за този клас улици са съответно Qd>160 в случая Qd=157 (това се отнася до дневната видимост, което означава, че до месец ще е драстично под нормата)“.

„При нощната светлоотразителност е още по интересно. При изискване Rl>300 имаме фрапиращите стойности от Rl>22. По принцип това е нормално, защото имаме колосална загуба на перли, което показва, че са използвани продукти с много ниско качество. Което е буквално шокиращо, тъй като според информация от общински съветници до тук са били похарчени близо 1 мил лв“.
„Но сега на основната мисъл – преди да обясняват, че всичко било наред и измежду расистките коментари по мой адрес, горещо ги насърчавам да си проверяват изпълнителите и действията, защото това вече май не е и за съда, а за друга институция“, подчертава Русинова.
„Още нещо, тази организация на движението освен, че е незаконна е и опасна за хората“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img