11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Експерти за охраната на Фицо: Ужасяващ непрофесионализъм (ОБНОВЕНА)

Според експерта по сигурност Иван Анчев има поредица от пропуски в охраната на премиера и от страна на службите за сигурност. За него „хаотичните действия на личната охрана на Фицо са ужасяващ непрофесионализъм”.

„Най-трудното за охраната е нападението от близко разстояние – от един метър, от упор, някой вади оръжие в тълпа и стреля. Всички охранители реагират, вниманието им е насочено към нападателя, а премиерът е свит. Ако тръгне втора атака от някъде другаде, отзад, той ще бъде доубит“. Това коментира пред bTV ген. Тодор Коджейков, бивш началник на българската Национална служба за охрана по повод атентата срещу премиера на Словакия Роберт Фицо вчера.

Той определи случилото се като грешка и пропуск на охраната на словашкия министър-председател. „Учили са ни, че ние трябва първо да се погрижим за охраняемото лице. Има действия, които се разпределят между служителите“, обясни ген. Коджейков.

Той изтъкна факта, че е имало секунди, в които премиерът на Словакия е абсолютно сам. „Ако има втори нападател, може спокойно да го довърши“, допълни бившият шеф на НСО.

„6-7 човека се скупчват около нападателя и оставят премиера. Според мен вниманието трябва да бъде насочено към министър-председателя и един или двама човека, както и полицаите, или хората, които са на втората линия, да са около атакуващия. След това трябва да започне евакуация и да се придвижат по най-бързия начин до безопасно място“, обясни още ген. Коджейков.

Той посочи, че на големи мероприятия, на които присъстват повече хора, се правят проверки с рентген и има контролно-пропускателни пунктове.

„Тук просто хора са се събрали на улицата и са поискали да приветстват премиера. Според мен нападателят е имал наблюдения как и по какъв начин протича ежедневието на премиера и използва моментът той да излезе от втора линия. От един метър стреля във Фицо – пет изстрела за секунда и половина – две“, посочи бившият шеф на НСО.

Той уточни, че при атака от един метър, успеваемостта е почти на 100 процента, защото реакцията – докато мозъкът свикне с мисълта, че се случва нещо, е една секунда.

„Докато се влезе в действие – тялото да започне да работи, минава още една секунда. Необходими са около две секунди за реакция – това се тренира, за да може съзнанието така да реагира, че във всеки един момент да можем да направим нещо, без да мислим“, коментира още той. „От стрелбата до евакуирането на премиера има много слабости от страна на охраната. Не знам по каква програма учат и за какво са тренирани“, смята ген. Тодор Коджейков.

„Нападателят е на 71 години от град Левице. Той е писател, интелигентен човек и вчера призна, че мотивът му е бил политически”, сподели Виера Христовова като информация за стрелеца. Според журналиста постъпката на нападателя може да се разглежда като „действие на човек, на когото му е дошло до гуша”.

Тя каза, че от президентските избори в началото на април в страната се усеща разделение. „Новите промени, свързани с независимостта на държавната телевизия, статута на журналистите и пр. карат хората да се страхуват дали Словакия няма да се отдалечи от Европейския съюз“, добави журналистът.

По думите на Виера Христовова „повече от милион граждани не са съгласни с решенията на правителството” и много хора споделят чувството на нападателя на премиера, че реформите са „угроза” за Словакия и за демокрацията в държавата.

След опита за убийство: Словашкият премиер се бори за живота си

Изночници: Нова тв и бТВ

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img