13.8 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Експертът по сигурност Красимир Занев: Мигрантите се движат на групи от 15–20 души, опипват жени


Красимир Занев е роден в Дупница, завършил е психология и съдебна психология в Югозападния университет в Благоевград. Има няколко специализации в полицейски академии в Русия, Испания и САЩ. Бил е два мандата парламентарен секретар по сигурността. Дълги години е началник на отдели „Издирване“ и „Магистрална полиция“ в МВР. В момента е директор по сигурността в частна компания.

– Господин Занев, притеснителни ли са зачестилите сблъсъци между български граждани и чужденци или става дума за политическо пренагряване на ситуацията?
– Не бих казал, че е политическо пренагряване. Но пък подобни инциденти не може да се случват в абсолютния център на една европейска столица каквато е София. Истината е, че мигрантският натиск в последно време се усеща по-осезателно.

– В социалните мрежи момичета от „Овча купел“, които учат в Нов български университет, разказват, че се страхуват да се движат в тъмните часове, обсъждат какви средства за защита да купуват – спрейове, гелове и т.н. Няколко граждански протеста вече имаше в близост до центъра на настаняване на бежанци. Докъде може да стигне това напрежение?
– Някои мигранти се държат доста арогантно, движат се на групи по 15–20 души. Има случаи да заграждат някоя млада жена, не й дават да излезе, започват да я опипват. Това са основно сирийски, пакистански и афганистански граждани, напоследък могат да се видят и на знакови места в централната част на София. Не мисля, че ще се стигне до висока степен на опасност, но засилените мерки с полицейски служители и жандармерия с късо и дълго оръжие по улиците, трябва да са постоянни. Столицата разполага с 3800 камери за наблюдение и по всяко време на денонощието може да се види кой какво е направил и да бъде разпознат.

– Според вас правилно ли са настанени бежанците и коя е причината местното население да се притеснява от присъствието им?
– Досега практиката показваше, че инцидентите са на битова основа и стават вътре в местата за настаняване, какъвто е центърът в „Овча купел“. Лошото е, че бежанците напускат лагера и пренасят конфликта навън. Тези центрове са подчинени на Държавната агенция за бежанците и е предвидено общинската полиция да засили контрола там. А нападенията на български граждани са в центъра на столицата.

– Колко са бежанците в България?
Общо в центровете в страната в момента има общо 2600 бежанци. Но друго нещо е по-любопитно – според статистиката годишно у нас влизат около 2000 непридружени деца – 7, 8, 10-годишни, те не знаят език, трудно е с тях да се комуникира. За тези деца се полагат грижи, но обучението, възпитанието им се превръща в сериозен проблем.
Ето ви още данни: до края на февруари са пристигнали 113 мигранти по силата на т.нар. регламент „Дъблин“. А пък за същия период на миналата година са екстрадирани 566. Постоянно се правят опити за преминаване през преградното съоръжение на границата, което е дълго 245 км. Много е трудно охраната там, въпреки денонощната работа на „Гранична полиция“. Това съоръжение не може да бъде вечно и във вида, в който е било. Мигрантите режат желязото с ножици, носят си стълби, прескачат. Голяма част са залавяни, но има и други, които влизат в страната и точно те създават проблеми.

– Това съоръжение не се ли ремонтира?
– Преди три години МС отпусна 5 милиона лева за възстановяване на щетите. Но мигрантите намират начини да пробият заграждението и да навлязат. Не забравяйте, че оградата преминава през силно пресечена гориста местност. В тъмните часове на денонощието е опасно и за самите граничари. Помните, че през миналата година убиха един граничен полицай. В Бургас пък непълнолетен мигрант с автобуса, пълен с бежанци, смачка полицейска кола и уби двамата служители на реда.

– Какво може да се направи, че да бъде успокоено и предпазено населението ни? Има ли достатъчно полицаи, които да опазват реда?
Поради създалото се напрежение в Народното събрание бяха внесени два законопроекта – от Бойко Борисов и от Делян Пеевски. Първият на ГЕРБ предлага да се увеличи чувствително капацитетът на Гранична полиция и да бъдат отпуснати допълнително 1264 щатни бройки за опазване на границата от нелегални мигранти. Вторият проект, на ДПС, предвижда промени в Закона за МВР – за да се гарантира спокойствието и сигурността на гражданите във вътрешността на страната, ще бъдат назначени допълнително около 1200 полицаи за опазване на обществения ред.

– Централната част на София, районът около Женския пазар, улица „Мария Луиза“ и пресечките вече са наричани „Арабският квартал“. По ул. „Симеон“ няма български магазини – новото население си отвори берберници, дюнерджийници, месарници за шилешко. Българите разпродават имотите си в тази част на града. Кой допусна да се образува този етнически клъстер?
– Действително, в този район предимно могат да се видят лица от арабски произход. Те работят там, защото може би им е дадена законова възможност, но въпросът е да не вършат престъпления и да не създават напрежение. По всичко личи, че се увеличава броят на незаконно пребиваващите. Правят се проверки, след сбиването в „Овча купел“ са задържани 100 лица с криминални прояви, осъждани. Може да се образува предварително производство на тези, които са незаконно в страната, те ще носят наказателна отговорност.

– В района, за който говорим, през деня се виждат и групи мъже от арабски произход с характерните бради, на възраст 20–30 години, пият кафенце, пушат. С какво се издържат? Къде са жените им?
– Малък процент от тях работят в магазини, в супермаркети. Тези лица няма да отидат в промишлеността и в селското стопанство. Често при проверките у тях са намирани наркотични вещества, за което те ще си понесат отговорност. Но наистина, пристигат сами на групи и естествено, че това създава напрежение, а хората от местното население гледат вечерно време да се прибират по-рано, да не са по тъмно навън.

– Какво обаче може да се направи?
– Когато при проверка се открият лица без документи за самоличност и се установи, че се влезли по незаконен начин, те носят наказателна отговорност. Образуват се дела, взима се мярка за неотклонение и след това има думата прокуратурата и съдът. Голяма част от тези мигранти са криминално проявени, сред тях има и обявени за издирване. Когато при задържане това бъде установено, лицето повече не се пуска и по съответния ред следва депортиране. Все пак смятам, че засилените мерки ще имат ефект, въпросните лица ще бъдат неутрализирани и няма да им се даде възможност за престъпления. И нека да кажа, че е работа на правителството и на кмета да осигурят добър обществен ред, сигурност и спокойствие на гражданите.

– Вярно ли е, че сред тези бежанци, които западните държави връщат у нас със самолети, има криминално проявени?
– Има, да. Още при пристигането те веднага се проверяват и се виждат кои са с чисто съдебно минало и кои – криминално проявени. Моето мнение е, че такива хора не ни трябват тук, за да усложняват допълнително криминогенната обстановката. А тя и без това е утежнена след последните все още неразкрити убийства.

– Като следите ситуацията, смятате ли, че е възможно в близките месеци да бъдем приети в Шенген и по суша, където е основният трафик, или проблемите с мигрантите ще ни възпрепятстват?
Всичко, което се случва, влияе до някаква степен. Но мисля, че има достатъчно време и новото правителство ще направи всичко да се справи с проблема и да бъдем приети изцяло в Шенген.

– Доста се коментира убийството на Нотариуса. Вие познавахте ли го този човек?
Не, лично не го познавам. Знам го по име от медиите, но той не беше толкова известен преди време. Едва сега, след убийството му, се разплетоха негови контакти и връзки и се видя, че е имал сериозно покровителство в съдебната система. Мисля, че на този етап са проведени всички оперативно издирвателни мероприятия и се събира информация, за да бъде разкрит този случай.

– Преди това убийство имаше и друго, още по-знаково – на Алексей Петров, което все още не е разкрито. Някои правят аналогия с 90-те години на миналия век, наричани мутренски. А вие?
За убийството на Алексей Петров вече обявиха, че има някаква следа, по която се работи. Смятам, че полицейските служби са добре подготвени, разполагат и с достатъчно техника и ще направят всичко възможно да бъдат разкрити извършителите и на двете убийства. Трудно ми е да помисля, че се връщаме към 90-те години, в които се извършваха много тежки престъпления. Лично мое мнение е, че и при двата случая мотивите са свързани с икономически интереси.

Маргарита ДИМИТРОВА

Последни новини

- Реклама -