12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

В настоящия Европарламент Елена Йончева е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Тя обаче не бе номинирана от социалистите на Корнелия Нинова за предстоящия евровот, както и никой от останалите известни лица евродепутати. Вчера стана ясно, че Йончева е в списъците на ДПС, въпреки че БСП и Движението са от различни групи в Европарламента.

Приемам номинацията на ДПС-Благоевград да участвам в кампанията като кандидат за евродепутат като признание за всичко, което съм постигнала в Европейския парламент за България, коментира за БТА Елена Йончева и благодари за това на структурата на Движението.

Както неведнъж съм казвала публично, решението дали ще се кандидатирам, зависи от това дали ще мога да продължа битките, които съм водила през последните пет години за страната си и дали ще получа подкрепа за това, а именно – спиране на безконтролната миграция; спиране на трафика на хора (каналджийството); работещи мерки срещу корупцията на национално и на европейско ниво; защита на журналистите от цензура и политическо преследване, отбеляза Йончева.

Като евродепутат успях да направя пробив по редица теми, добави тя. „Водих преговори по цялостното законодателство в Пакта за миграция като председател на групата с представителите на Европейската комисия и Съвета. След пет години пактът беше приет. Той отменя несправедливия за България Дъблински регламент. И ще спомогне за намаляване на безконтролната миграция“, посочи Йончева. Започнахме работа по законодателство, което по ефективен начин да ограничи трафика на хора, припомни тя. По нейна инициатива е било предложено законодателство за свобода на медиите.

Отстоях включително и предложението, което да гарантира прозрачност на медийната собственост и финансиране, защитата на журналистите от цензура, припомни Елена Йончева. Социалните мрежи, по думите ѝ, вече няма да могат да свалят качествено медийно съдържание.

Ще приема подкрепа за участие в европейските избори, която да ми позволи да продължа да работя по тези важни за България теми, заяви тя. Ще приема подкрепа, която би ми дала свободата да ги отстоявам, подчерта Елена Йончева в отговора си за БТА.

От ДПС-Благоевград съобщиха, че на заседанието на Областния съвет на партията е взето решение сред издигнатите за кандидати за членове на Европейския парламент да бъде и Елена Йончева. В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Припомняме, че ДПС е единствената българска партия, която е член на „Обнови Европа“ и Алианса на либералите и демократите за Европа. Това обясниха от АЛДЕ във връзка с твърденията, появили се миналата седмица, че „Продължаваме промяната“ са станали част от партията на европейските либерали.

 

Източник: БТА

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img