21.8 C
София
петък, 24 май 2024 г.

Елена Йончева влиза в Европарламента и от петото място


Елена Йончева със сигурност ще влезе в Европейския парламент въпреки наглед незавидното пето място в листата на ДПС. Бившата евродепутатка от листата на БСП се е договорила да няма изненади, което означава, че твърдо се класира за нов мандат в Брюксел. Това разказаха пред „Филтър“ отлично запознати с процесите и стратегията на движението.

Сега ДПС има трима евродепутати. Това са Илхан Кючук, Искра Михайлова и Атидже Вели. Амбициите на партията са да имат четвърти представител в Брюксел.
Листата на 9 юли ще води съпредседателят Джевдет Чакъров. На второ място е Илхан Кючук. Трета е Искра Михайлова, четвърти е Танер Кабилов, който е син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, а пета е Елена Йончева. Тя прие да бъде кандидат за Европарламента и си навлече гнева на БСП, която я прати в Брюксел през 2019 година. С петото място в листата на ДПС сега мнозина я отписаха като неизбираема.
Сметката обаче е грешна, категорични са източниците на „Филтър“. Водачът на листата Джевдет Чакъров е съпредседател на партията и със сигурност ще се откаже от мястото си, за да даде път на следващите в листата. Той е дългогодишен депутат, а на 9 юни ще води две листи в силни райони за ДПС за националните избори – в Разград и в Силистра. Няма такава практика – съпредседател на партия на отиде в Брюксел и да е далеч от структурите в страната, допълва нашият източник.

Същото е положението и с Искра Михайлова. Тя е бивш министър на околната среда. През 2014 година стана евродепутат точно от петото място в листата на ДПС след отказа на сегашния лидер Делян Пеевски. След това влезе и за втори мандат. Сега обаче води листата и за националния парламент в Пазарджик и Перник. Според информация на „Филтър“ тя ще прекрати кариерата си в Европейския парламент, за да се завърне в политиката у нас.

Така Елена Йончева ще остане трета в предпочитанията на електората на ДПС. Партията обаче разчита и на мажоритарния вот за нея, с който може да се пренареди листата. Със сигурност евродепутат от ДПС ще остане Илхан Кючук, който липсва от листите на движението за 50-ото народно събрание. За разлика от сегашният евродепутат Атидже Вели, която не е включена в листата за Брюксел, но води в Ловеч, откъдето ДПС традиционно вкарва народен представител.

Кой ще избере Народното събрание и кой – Европарламента, зависи от резултатите на 9 юни, но със сигурност Елена Йончева ще остане в Брюксел, категорични са както членове на движението, така и депутати от различни парламентарни групи, които продължават в надпреварата на предсрочните избори.

Елена Йончева влезе в европарламента през 2019 година от квотата на БСП. Тогава тя беше секретар на президента Румен Радев, който още беше в топли отношения със столетницата. Йончева се включи в листата като представител на гражданската квота, както и сега, но този път е в листата на ДПС.

Трифон ПАНАЙОТОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img