20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Елена Кристиано: 30 години компанията Christian of Roma за мен е истинско вдъхновение

Наричат Елена Кристиано първата дама на индустрията на красотата у нас. И това не е случайно. Тя управлява една от най-големите козметични компании в България – Christian of Roma, която празнува своя 30-и рожден ден. Самата Елена Кристиано губи своя съпруг, създател на фирмата преди 15 години, но въпреки този жесток житейски удар продължава бизнеса и днес се радва на признание не само у нас, но и в чужбина.

 

– Госпожо Кристиано, 2024 година е специална за вас, тъй като компанията Chгistian Of Roma, която управлявате, празнува 30-ия си рожден ден. Какво са за вас тези три десетилетия?
– Ако трябва да отговоря с една дума – за мен тези 30 години са истинско вдъхновение. От първия момент, когато започнах работа в компанията, досега целият този преход е преминал с изключителна емоция и с чувство на удовлетворение, защото не просто твориш, а вярвайки в себе си, показваш, че няма невъзможни неща.

– Ако някой поиска от вас да му представите Christian of Roma с няколко изречения, какво бихте му казали?
– Ще започна с нашето първо мото. Когато стартирахме, то беше „Christian of Roma – едно име, една марка, една гаранция“. Създател на компанията е вече покойният ми съпруг Кристиано Гаетано, който повярва в България и въпреки всички трудности в онзи период започна бизнеса през 1993 година. След това продължихме да се развиваме и заложихме на друго мото: Ние вярваме, ние творим, ние се вдъхновяваме“. Именно вярата е нашият двигател да продължаваме напред. Вярваме в себе си и в продуктите, които предлагаме. А ако няма вдъхновение, няма да има успех. Последното ни мото в чест на 30-ата годишнина на компанията пък е: „Няма бъдеще без минало“.

– 30 години са време за равносметка. Кои са постиженията, които смятате за най-големи в този период?
– Съумяхме да се наложим като един от лидерите на пазара. Не обичам да казвам „абсолютен лидер“, защото уважавам труда и успехите на всички. Но спокойно мога да отбележа, че сме пионери, защото успяхме да предложим новости, които за първи път бяха въведени от нас. Christian of Roma е една от най-големите дистрибуторски компании, покриваща абсолютно всички точки на страната. Така дадохме шанс и възможност и на най-малките фризьорски салони в най-отдалечените места да бъдат обслужени по подходящ и удобен начин.
Другото ни постижение е Академията, която създадохме и развихме през последните 15 години. За да разчиташ на професионалисти, трябва да работиш и за тяхното обучение. Тук ще отворя една скоба за болна тема в бизнеса ни и тя е свързана с нивото на обучение на фризьорите, когато те стартират своята дейност. В България има много добри професионалисти. Но днес, когато стартира един фризьор, за него няма равен старт с останалите, защото липсва добра основа и подготовка. По тази причина бяхме принудени да инвестираме в нашата Академия. Тя не е бизнес, а инструмент, с който помагаме на клиентите ни да са по-добри в една от основните области на фризьорството – колористиката. За да бъдат използвани професионално нашите продукти, имаме нужда от компетентна и грамотна аудитория. Благодарение на Академията създадохме цяло поколение фризьори, работещо днес много успешно. И тъй като съм ротарианка, ще цитирам едно мото, което имаме в Ротари клуб – „Ние не даваме на бедния риба, а го учим как да я лови“.
Другото ни голямо постижение е, че показахме на света България като един добър пазар. И докато първите години внасяхме експерти от Италия, Франция и Америка, за да обучават клиентите ни, то сега ние изнасяме наши, които са канени в различни страни по света.

– Вие работите с едни от най-големите чуждестранни професионалисти. Какво ви казват те?
Много е трудно да изброя всички, но един от първите, помогнал в подготовката на нашите специалисти, е Саверио Палма – популярен стилист в Италия и по света. Той е артистичен директор на „Бес Милано“. Няма как да не отбележа Амон Карвър от LANZA. Отправихме покана той да присъства на откриването на академията ни, но ме предупредиха, че е много ангажиран и търсен в цял свят. По тази причина може да дойде у нас само веднъж. На него обаче толкова му хареса България, че идва три пъти. Това е голямо признание за нас.
Още едно име остави трайна следа в компанията и то е на руския стилист Руслан Татянин. Той прави официални прически, които са истински шедьоври, и винаги идването му в България е било фурор.
И не на последно място е едно ново наше партньорство с Мунир, изключително популярен навсякъде по света. Той проведе свой мастър клас в България, на който бях организатор и домакин. Избрахме събитието да се проведе в Пловдив, за да покажем на милионната аудитория на Мунир величието и красотата на нашия град. Той даде много висока оценка на нашата работа. Според него мастър класът в Пловдив е имал най-голям отзвук по света. Щастлива съм, че разпространяваме продуктите на Мунир в България и даваме възможност на родните професионалисти да се докоснат до световните лидери в бранша.

– Кои са основните събития, с които ще отбележите юбилея на компанията ви?
– Започнахме още на 25 септември 2023, когато е официалният ни рожден ден. Тази година ни предстои да организираме 30-ото издание на Италианския фестивал на прическата и красотата в Пловдив в началото на април. На него ще представим всички новости на нашите брандове, както и революционни проекти за българския пазар. Ще имаме и мегапарти в голям пловдивски клуб. През октомври пък ще проведем наградите на „Бранд Амбасадор“. Там ще бъдат отличени най-добрите клиенти, които работят с брандовете на Christian of Roma.

– Освен с мащабната професионална дейност вие сте известна и с вашата благотворителност.
– Участваме в много благотворителни каузи, но не обичаме да говорим публично за тях. С гордост обаче ще кажа за едно събитие, което подкрепяме вече пет години. Нашите фризьорски екипи заедно с гримьорите на България сме партньори в инициативата на президентството „Подкрепи една мечта“ – абитуриентския бал, организиран от президента на републиката за младежи в неравностойно положение.

– Имате много награди, но коя за вас е най-ценна?
– Всяка награда за мен е ценна, защото е дадена като знак за моите заслуги. Но тази, която ми бе присъдена от президента на Италия – „Орден на звездата на италианската солидарност“, беше най-изненадващата, тъй като ми бе връчена в доста ранна възраст и не бях като че ли подготвена за това признание.

– Ще ви задам няколко лични въпроса. Преди 15 години вие губите съпруга си. Имахте ли притеснение как ще продължите сама в бизнеса?
– Смъртта на съпруга ми беше шок, тъй като дойде внезапно. В работен план обаче винаги съм била подготвена един ден да продължа този бизнес. Още когато стартирахме, мъжът ми видя потенциал в мен и знаеше, че аз ще съм човекът, който ще продължи неговото дело. Успях да почерпя много от опита му, а и последните години ме беше оставил да управлявам много от нещата в компанията. Така че аз не се страхувах. А и когато си в бизнеса, нямаш право на страх. Кой се страхува? Този, който се плаши от неизвестното и който няма вяра в собствените си сили.

– Вие сте нежна, фина, елегантна, а в същото време носите на плещите си огромен бизнес товар. Не е ли прекалено тежко?
– Не го усещам като товар! Не мога да кажа, че е сложно. Ако човек е дисциплиниран и подготвен, е лесно. А и Кристиано Гаетано ме научи да съм добър мениджър, който умее да разпределя задълженията. Той казваше, че ролята му не е да върши всичко, а да създаде екипи, на които да делегира права и те да работят. И ако днес сме това, което сме, то се дължи на хората, които са в компанията ни.

– Имате и дъщеря – Мария. Тя влезе ли в бизнеса?
– Да, и това е неин избор. В деня, в който завърши своето образование в Милано, й предложих да продължи да живее и работи там. Тя обаче не остана нито един ден. Поиска да се върне в България и да работи при мен. Предупредих, че в компанията тя няма да е дъщерята на Елена Кристиано, а ще има своите отговорности. И тя се съгласи с това условие.

– Ползвате ли продуктите на Christian of Roma за вашата коса?
– А вие как мислите? (Смее се.) Няма как да не ползвам продуктите, които са част от нашия живот. Благодарение на тях ние сме изградили стотици съдби в България.

– Как виждате бъдещето на компанията?
– Имам положителен поглед за всичко и виждам едно светло бъдеще. Вярвам, че имаме възможности и перспективи, за да реализираме много нови проекти през следващите години. Виждам огромен потенциал в нашия бизнес и нашата страна. Имаме всичко необходимо това да се случи – професионални екипи, прекрасни клиенти, топ продукти… и много желание и любов. Благодарна съм, че моят съпруг преди 30 години избра да инвестира тук. Той винаги се е гордеел, че България е страната, в която живее, и е казвал, че това е най-добрата и гостоприемна дестинация. Оптимист съм и вярвам както в бъдещето на Christian of Romа, така и в бъдещето на нашата страна.

Антон СТЕФАНОВ

Последни новини

- Реклама -