17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Елжана Попова: В Италия не знаят, че съм била актриса в Народния театър


Звездата на киното преди 1989 г. Елжана Попова, която от началото на 90-те живее в Рим, беше сред гостите на Кристина Патрашкова в галерия „България“, където известната журналистка представи книгата си „Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата“. На премиерата във Вечния град, организирана от Българския културен институт, актрисата сподели за „Филтър“, че не е спирала да чете на родния език и да се интересува от случващото се в културата у нас.

Елжана Попова замина за Италия в пика на кариерата си – тогава е на щат в Народния театър, един от най-търсените млади таланти в телевизията и в киното. Стипендията в Рим се оказа увертюра към брака й с продуцента Марио Скуиланте, баща на трите й дъщери – Николета, Стефания и Виктория. През следващите десет години Елжана Попова игра в италиански филми и сериали, партнирайки на Микеле Плачидо, Джанкарло Джанини, Боб Хоскинс, Ф. Мъри Ейбрахам.
Преди две десетилетия се посвети на друг жанр от изкуството – оттогава преподава актьорско майсторство в Киноакадемията към експерименталния център за кинематография. Той е едно от двете най-стари киноучилища в Европа – другото е руският ВГИК.

– Какво е предизвикателството да бъдете учител и ментор, госпожо Попова?
– Преподавам по системата на Станиславски, върху която е изградена част от съвременният театър. В Киноакадемията ме поканиха именно като експерт по Станиславски – каквото и да значи това, тъй като тук има и други методи. Студентите са чували, че навсякъде играят Чехов – от Бродуей до Сидни, но не знаят, че всичко тръгва именно от пиесите му, поставяни в МХАТ в Москва. Нито пък са наясно с творбите на Тургенев, Пушкин, Достоевски. Но след като ги прочетат, им харесват. Въпреки че светът на руската класика им е съвършено непознат, защото е много по-различен от техния. Но затова са ме взели в Киноакадемията – аз идвам от по-различния свят, макар че същността на голямата руска литература и на вечната Чехова драматургия е общочовешка.

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини