- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Ендокринологът доц. д-р Митков от „Пълмед“ с приз „Лекар на годината“

Ендокринологът доц. д-р Митков от „Пълмед“ с приз „Лекар на годината“ за принос към специалността
На 19 октомври, на официална церемония в Националния исторически музей в София, БЛС връчи отличието „Лекар на годината“ за дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност „Ендокринология и болести на обмяната“ на доц. д-р Митко Митков, д.м. началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Пълмед“.
Доц. Митков, не скри, че е изненадан от наградата и благодари на регионалната колегия в Пловдив за тази номинация на национално ниво. Един от най-изтъкнатите ендокринолози у нас, който има и специалност по вътрешни болести, той повече от 30 години диагностицира и лекува пациенти със захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, хипофизни и надбъбречни нарушения, репродуктивни проблеми, хормонални и метаболитни нарушения. Той е и дългогодишен преподавател в Катедрата по ендокринология на Медицинския университет – Пловдив.
Доцентът отдавна сигнализира, че метаболитният синдром масово се пренебрегва от населението, а е твърде разпространен и дори вече е световна пандемия. Най-често се проявява с наднормено тегло и промени в някои основни метаболитни показатели, който водят до развитие на захарен диабет, сериозни сърдечносъдови и мозъчносъдови усложнения.
„Този синдром настъпва бавно и подмолно, няма остро начало, няма сигнален симптом, който задължително да ни накара да търсим медицинска помощ или консултация. Ако видим пациент с наднормено тегло или затлъстяване в коремната област, може да допуснем, че има предиспозиция за развитие на такъв синдром“, обяснява доц. Митков, като изтъква колко важни за превенцията са диетата и двигателната активност.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -