19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Епидемия от коклюш обхваща Европа. Какви са симптомите и как се лекува

Европейските държави съобщават за рязко увеличение на случаите на коклюш (магарешка кашлица) през 2023 г. и първото тримесечие на 2024 г., като броят им е 10 пъти по-голям в сравнение с всяка от предходните две години, съобщава БТА. От днес са включени и задължителни мерки за страната.

Общо за периода страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство са докладвали близо 60 000 случая, съобщи Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) в сряда, като 11 от тях са смъртни при бебета, а осем – при възрастни хора.

Според ECDC дори в страни с високи нива на ваксинация се очакват по-големи епидемии от коклюш на всеки 3-5 години, въпреки че лекият спад в имунизацията по време на пандемията COVID-19 може да е бил фактор за увеличаването на броя на заболелите. По време на пандемията и свързаните с нея ограничения на движението разпространението на коклюш също е било много слабо, поради което ръстът днес изглежда по-голям.

Въпреки това броят на заболелите все още е исторически висок. През първите три месеца на 2024 г. вече са регистрирани толкова случаи, колкото са били средно за една година между 2012 и 2019 г.

Агенцията отбеляза, че голяма част от населението е пропуснало естественото повишаване на имунитета си срещу коклюш, тъй като не е било изложено на него по време на пандемията. Бебетата на възраст под шест месеца са изложени на особен риск от инфекцията.

„Важно е да не забравяме, че животът е застрашен, особено на нашите малки деца. Доказано е, че ваксините срещу коклюш са безопасни и ефективни“, заяви директорът на ECDC д-р Андреа Амон.

Повечето европейски държави рутинно имунизират децата срещу коклюш, а много от тях ваксинират и бременните жени, за да предпазят бебетата. ECDC заяви, че някои страни трябва да обмислят възможността за прилагане на подсилващи мерки и при по-големи деца и възрастни, тъй като имунитетът им може да отслабне.

Какви са симптомите на коклюш?

Коклюшът е силно заразна бактериална болест, която засяга белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на заразеното лице.

Обикновено симптомите се появяват 7 до 10 дни след заразяването, но това може да стане и след 21 дни:

Първоначално симптомите наподобяват обикновена настинка (кихане, течащ нос, слабо повишена температура и лека кашлица). В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многобройни краткотрайни изкашляния, последвани от специфичен инспираторен звук – реприз. Пристъпите често водят до изхрачване на прозрачна течност, последвано от повръщане. В началото симптомите настъпват нощем, после се увеличават през деня и могат да продължат до един или два месеца.

При малки бебета е възможно да не се стигне до типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от кратки периоди на спиране на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а състоянието на детето постепенно се подобрява (което може да отнеме до три месеца).

При юноши, възрастни и деца, които са частично имунизирани, заболяването преминава по-леко и с разлика в симптомите. При тези групи и при много малки бебета диагностицирането на болестта е по-трудно.

Какви са усложненията при коклюш?

Заболяването протича най-тежко при бебета. Неваксинираните бебета и такива, чиито майките не са ваксинирани, прекарват особено тежко болестта. Могат да настъпят усложнения като пневмония, енцефалопатия (заболяване на мозъка), припадъци и дори смърт. При възрастни и по-големи деца усложненията включват краткотрайна неспособност за дишане, счупване на ребра, ректален пролапс и хернии, пише БНТ.

Как се разпространява коклюш?

Предава се по въздушно-капков път, когато заразеното лице кашля. Може да се предаде също от лице, което има мека форма на заболяването или от инфектирано лице, което няма симптоми. Често заболяването се предава от по-големи братя и сестри или родители, които го донасят у дома, и така се заразява бебето в семейството.

Всички, които не са ваксинирани срещу коклюш, или при които периодът на активност на ваксината е изтекъл, са изложени на риск от заразяване.

Как може да бъде предотвратено заразяване с коклюш?

Най-сигурният начин за защита срещу коклюш е пълната имунизация. Ваксината срещу коклюш обикновено се комбинира с ваксината срещу дифтерия и тетанус (често в комбинация с ваксини срещу полиомиелит, Haemophilus influenzae и хепатит В). Първоначалната ваксинация от 2-3 дози обикновено се прави на възраст между два и дванадесет месеца съгласно националния имунизационен календар. Препоръчва се поставяне на трета и четвърта доза на възраст от 11-24 месеца, и още една между три и седем години.

В някои страни от ЕС/ЕИП се препоръчват бустерни дози при юноши и възрастни и/или бременни жени, което осигурява временна защита на бебето след раждане. В някои страни се препоръчват също така бустерни дози за неваксинирани жени, които наскоро са родили с цел да се намали рискът от предаване на заболяването на бебето.

Как се лекува коклюш?

Заболяването може да се лекува с антибиотици, което помага и за спиране на по-нататъшното разпространение. За максимална ефективност на лечението обаче то трябва да започне възможно най-рано, през първите една до две седмици преди да настъпят пристъпите на бързи последователни кашляния.

 

Снимка: pixabay

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img