- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЕС иска постоянна схема за общо купуване на газ, който не идва от Русия

Европейската комисия е предложила схемата на ЕС за съвместни покупки на газ да стане постоянна, след като търсенето надхвърли очакванията при първите търгове за неруски газ. Това се посочва в документ и бе потвърдено от високопоставени източници пред Ройтерс.

ЕС стартира съвместно закупуване на газ тази година, след като Русия намали доставките на газ за Европа през 2022 г., което повиши рекордно цените на електроенергията на Стария континент. Макар че ЕС запълни оттогава с природен газ хранилищата си до над 90 на сто от капацитета им, Брюксел все още се опасява от битки за ресурси при непредвидено събитие в бъдеще като например взрива миналата година на „Северен поток“ – ключов руски газопровод до Германия.

Временната схема трябваше да изтече през декември, но ЕК предлага тя да стане постоянна като част от по-мащабното преструктуриране на правилата на ЕС за газовия пазар. Според предложението на Комисията, с което Ройтерс се е запознала, компаниите ще имат постоянната опция да купуват съвместно гориво. Участието ще бъде доброволно, но, ако ЕС се сблъска с криза с доставките, съвместното купуване ще стане задължително, за да се избегне сблъсък между страните в ЕС за същите оскъдни количества синьо гориво.

Преговарящи от страните членки на ЕС и Европейския парламент, които трябва да одобрят новите правила на ЕС, ще обсъдят по-късно този месец предложението. Целта е законът да бъде приет до края на годината. Европейският внос на руски газ по тръбопроводи – основният начин, по който Москва изпращаше преди това газ за Европа, се понижи след руската инвазия в Украйна. В същото време страните от ЕС се опитват да се откажат напълно от руския втечнен природен газ. Схемата за съвместно купуване изключва руския газ от търговете.

- Реклама -

Последни новини