23.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

ЕС наложи нови санкции на „Хамас“

Европейският съюз наложи замразяване на активи и забрана за издаване на визи на фирми и лица, обвинени в подпомагане терористичната групировка „Хамас“.

Санкциите са вторият кръг, който ЕС налага на групировките „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“.

Досега блокът е включил в „черния списък“ 12 физически и три юридически лица, свързани с бойците. Сред последните мишени са три фиктивни дружества. Те са използвани от ключовия финансист Хамза Абделбасит за насочване на средства към групировката. Това включва испанската фирма за недвижими имоти Al Zawaya Group, както и две други, базирани в Судан.

Санкционирани са също ръководителят на „чуждестранните инвестиционни дейности“ на „Хамас”, обменно бюро, което позволява преводи от Иран, и служителят, отговарящ за „Асоциацията на благотворителните институции“.

Освен това ЕС налага санкции на Али Моршед Ширази. Той високопоставен служител на иранската Ислямска революционна гвардия. Задачата му е да наблюдава връзките на Техеран с палестинските групировки от Ливан.

Високопоставеният служител на „Хамас“ Махер Ребхи Обейд, „отговорен за ръководенето на терористичните агенти на „Хамас“ на Западния бряг“, също беше включен в списъка.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини