30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

ЕС не постигна решение кой ще поеме висшите постове в блока

Въпреки очакванията от неформалната среща в понеделник, лидерите на ЕС не постигнаха сделка за това кой да поеме висшите постове в блока след изборите за Европейски парламент.

Три имена бяха сложени на масата с подкрепата на мнозинство от лидерите -германската консерваторка Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия, бившия португалски премиер социалист Антонио Коща за председател на Европейския съвет и настоящата либерална министър-председателка на Естония Кая Калас за върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност.

След старта на преговорите Европейската народна партия предложи също промяна в традицията на два последователни мандата от по две години и половина за ролята на председател на Европейския съвет. Идеята беше да се даде възможност за споделяне на поста между представител на ЕНП и друга политическа група, като всеки изпълни по един мандат.

Лидерите на ЕС ще се срещнат отново идната седмица, за да продължат обсъжданията за трите висши поста.

Най-големият паневропейски блок в ЕС – ЕНП, беше големият победител на произведените в периода 6-9 юни избори за Европейски парламент. Това даде възможност на германската консерваторка Фон дер Лайен да получи още пет години начело на Еврокомисията.

За да си осигури одобрение от европейските лидери, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на „квалифицирано мнозинство“ на 15 от общо 27 държави членки, в които живее най-малко 65 на сто от населението на блока.

От нейната политическа група са над 10 лидери, но тя трябва да спечели на своя страна френския президент Еманюел Макрон от центристката група „Обнови Европа“ и германския канцлер Олаф Шолц от групата на „Социалисти и демократи“.

В интервю в събота Шолц отрано подготви почвата за номинацията на Фон дер Лайен. „Ясно е, че след резултатите от изборите всичко говори в полза на това Урсула фон дер Лайен да получи втори мандат“, каза Шолц.

Словенският премиер Роберт Голоб открито изрази подкрепа за Фон дер Лайен. „Опитът ни с председателката на Европейската комисия беше много положителен“, каза той, говорейки за активната роля, изиграна от нея в подпомагането на Словения да „получи обилна финансова подкрепа от Брюксел“ след опустошителните наводнения през август 2023 г.

Втората по големина група в Европарламента – „Социалисти и демократи“ е насочила поглед към поста председател на Съвета, а за фаворит е смятан Коща. Въпреки облака, надвиснал над него, откакто беше забъркан в разследване на корупция, което стана причина за оставката му през ноември 2023 г., той продължава да е спряган за наследник на Шарл Мишел.

Номинирането на 47-годишната Калас – откровен критик на Кремъл, за представител на блока по външната политика, ще изпрати силен сигнал към източната част на общността. Преди разговорите най-голямата сила в източната част на ЕС – Полша, обяви, че подкрепя Калас за поста.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан отсече по повод резултата от преговорите в понеделник, че има вече сключена сделка. „Не ги е грижа за реалностите, не ги е грижа за резултатите от Европейските избори“, написа Орбан в пост в социална мрежа, „не ги е грижа и за желанието на европейските граждани“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини