27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

ЕС с промени в Шенген относно злоупотребите с мигранти

Съветът на ЕС съобщи, че е приел днес промени в правилата за Шенгенското пространство. Те засягат случаите на извънредна обстановка и мерките срещу злоупотребите с мигранти.

Въвежда се възможност за приемане на общоевропейски мерки за ограничаване на достъпа чужденци до ЕС в случай на мащабна извънредна заплаха за общественото здраве. Предвижда се процедура за справяне с вторичното движение на мигранти от една държава от ЕС в друга.

Съветът на ЕС ще може да одобрява общи временни ограничения за пътуване през външните граници, да налага изисквания за медицински изследвания, както и за карантина. Държавите членки получават възможност да ограничат броя на ГКПП или да намалят работното им време.

Промените засягат и правилата за възобновяване на проверките по вътрешните граници в Шенген при сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност. Държавите от ЕС ще трябва да преценят дали в тези случаи да възобновяват проверките, или да приложат други средства. При решение за възобновяване на проверките, продължителността на такава временна мярка няма да може да надвишава две години. Предвижда се възможност за удължаването на този срок до два пъти по шест месеца.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини