30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

ЕС твърдо стои зад Кипър след заплахите от „Хизбула”

Засилват се опасенията от разрастване на конфликта в Ивицата Газа. Кипър отхвърли категорично заплахите на лидера на ливанското шиитско движение „Хизбула”. В остра реч той предупреди кипърските власти да не си сътрудничат с израелската армия, като спомена отварянето на кипърски летища и бази за Израел.

„Република Кипър не участва по никакъв начин във военните действия. Република Кипър не е част от проблема, но е част от решението. Изявленията на Хасан Насрала не са приятни, но те по никакъв начин не отговарят на това, което се твърди, а именно, че Кипър е замесен във военни действия”, отбеляза президентът на островната държава Никос Христодулидис.

През последните дни расте напрежението между Ливан и Израел. Растат и ежедневните трансгранични сблъсъци между израелските военни и бойците от „Хизбула”. Във вторник израелските военни одобриха план за офанзива в Ливан, което породи опасения за ескалация. Европейският съюз изрази твърда подкрепа за Кипър.

„Кипър е страна член на ЕС. Това означава, че Европейският съюз е Кипър и Кипър е Европейският съюз. Означава, че всяка заплаха срещу една от държавите членки е заплаха срещу самия Европейски съюз”, категоричен беше говорителят на Европейската комисия Петер Стано.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини