30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.
Категории:

Етническо и религиозно напрежение в Русия: Сблъсък между Кадиров и Бастрикин

Ултранационалистите в Русия продължават да изразяват все по-голямо съмнение в способността на властите да предотвратят ново терористично нападение и да се справят с етническото и религиозното напрежение в страната след терористичните нападения на 23 юни в Дагестан.

Руските ултранационалисти широко разпространиха история, в която се твърди, че екстремисти са тормозили руски лекар в Дагестан, който отказал да прегледа пациентка, която не искала да свали никаба си (дълга дреха, носена от някои мюсюлмански жени, за да покрие цялото им тяло и лице с изключение на очите). Твърди се, че екстремисти са организирали събитието, за да разпалят допълнително етническо и религиозно напрежение.

Те също така твърдят, че дагестанските власти знаят самоличността на екстремистките лидери, но са позволили на радикалните салафити-джихадисти да контролират цели сфери на обществения живот в републиката. Тези твърдения доведоха до подновяване на дискусиите за забрана на никаба в Русия, което накара шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин да изрази косвена подкрепа на забраната на стила на обличане.

Руската ултранационалистическа дискусия, фокусирана върху никаба, е странна предвид колко малко са мюсюлманите, носещи никаб в Русия, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). И добавя, че руските ултранационалисти вероятно ще продължат да изразяват опасенията си от нови терористични атаки по начини, които допълнително разпалват етническо и религиозно напрежение. Тази реторика отчасти отчуждава малцинствените и мюсюлманските общности и поражда враждебност, която салафитско-джихадистките групи могат да използват в усилията си за набиране на нови членове.

Бастрикин заяви на 29 юни, че ислямските терористи са „успели да пренесат знамето на ислямския терор“ в Русия и че Държавната дума трябва да реагира на заплахата. Обвинението му към ислямистите предизвика ответна реакция от страна на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, който призова Бастрикин и други руски официални лица да подбират внимателно думите си и да избягват да характеризират всички мюсюлмани като терористи. Кадиров предупреди, че подобни изявления застрашават единството и стабилността на обществено-политическата ситуация в страната.

Руски военни блогъри и служители на по-ниско ниво и преди са участвали в подобни дебати и е важно, че Кадиров беше готов открито да критикува друг високопоставен служител на Кремъл по този въпрос. Бастрикин и преди се е позиционирал като видна фигура в руското ултранационалистическо движение и се поставя в противоречие със силния човек на диктатора Владимир Путин в Чечения, който често се представя като представител на мюсюлманското малцинство в Русия.

Възможно е през следващите дни Путин да се включи в дебата между Бастрикин и Кадиров с надеждата да потуши безпокойството сред руснаците и евентуален бъдещ конфликт между двамата служители, анализира ISW.

 

Снимка: принтскрийн/YouTube/ALI BABAYEV

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини