14.2 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Евакуират с хеликоптери американците от Хаити

Американският Държавен департамент съобщи, че във връзка с ескалацията на насилието в Хаити  хеликоптери са започнали да изпълняват чартърни полети за евакуация на граждани на САЩ от столицата Порт о Пренс. С първия от тях са били транспортирани над 15 души до Доминиканската република. Хеликоптерите ще дадат възможност на ден да бъдат евакуирани по над 30 американски граждани.

Горящи барикади и война на банди в столицата на Хаити

Миналата седмица хаитянският премиер Ариел Хенри обяви, че ще подаде оставка, но все още не е назначен временен президентски съвет съгласно план, който да е подкрепен от карибските държави и от Вашингтон.

Тежко въоръжени групировки са превзели голяма част от столицата, а правозащитни организации и активисти съобщават за масови случаи на убийства, отвличания и сексуално насилие. По оценки на ООН над 360 000 души са били вътрешно разселени.

Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент, каза, че близо 1600 американци са попълнили онлайн формуляр с искане за информация относно възможностите да напуснат на Хаити, но че не всички от тях са поискали помощ в тази посока. Част от американските граждани са търсили обща информация за безопасност, поясни Пател.

В неделя Вашингтон организира евакуационен чартърен полет между град Кап Аитиен и Маями.

Последни новини

- Реклама -