24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Евродипломатът Борел стана Борат в антинагради


Отличията, за които никой не се реди на опашка – така авторитетното издание „Политико“ представя своите антинагради. В селекцията за 2023 година България е включена като страна, допринесла за приз на Владимир Путин. Извън хумора, Politico изпъква сред водещите медии, защото не пести критики към управляващите: от лобисткия скандал „Катаргейт“ до спонсорирани участия на служители от Еврокомисията в конференции, лансиращи конкретни интереси.

Урсула фон дер Лайен е отличена за напразни усилия да играе президент на Стария континент. Матю Карничниг, шеф кореспондент на „Политико“ за Европа, се аргументира: „Бедната Урсула фон дер Лайен. Колкото и да се опитва не само да демонстрира власт, но и да я упражнява, президентът на Европейската комисия се блъска в тухлена стена. При всяка сочна външнополитическа криза Жозеп Борел се набърква. През октомври тя откри, че дори не може да издигне израелското знаме върху сградата на ЕК в Брюксел, без половината от 27-те членки да се намесят. Пък и онова омразно „белгийче“, както още е известен председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, има нахалството да се държи като президент на Европа. Посещението в Белия дом през октомври трябваше да е моментът на Фон дер Лайен под слънцето. Все пак тя е любимката на Америка. Но тогава Мишел се присъедини (поне не носеше онова странно поло). И какво става с медиите? Непрекъснато се опитват да се доберат до кореспонденцията й с директора на Pfizer, когато е преговаряла за ваксини по време на пандемията. Искат да опетнят нейното коронно постижение: монументалното снабдяване с милиони инжекции, което спаси ЕС. Никой не напира да получи съобщенията на Виктор Орбан! Животът на председател на Комисията е толкова несправедлив“.

Путин получава приз „Най-добрият руснак, изобразяващ руснак“: „Никой не умее да си играе с Европа както Владимир Путин. Точно когато мислите, че сте се опазили да изрита входната врата (Германия), той вече е влязъл през задната (България). Санкциите са голяма напаст, но с малко помощ от европейските му приятели икономиката все още бръмчи – по сметките на самия Путин с растеж от 3% през 2023 г. Войната в Украйна е катастрофа за руския президент и въпреки това все повече европейски лидери, ако може да се вярва на Джорджа Мелони, търсят „изход“. С мрежа от бизнес и политически съюзници от България до Унгария, Австрия и отвъд, Путин знае, че времето е на негова страна“.

Наградата „Животът на другите“ е присъдена на Мицотакис. „Не са много лидерите, които биха преживели разкритията, че тайните служби на тяхното правителство са опитвали да шпионират опозицията и журналистите. Но гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис не е обикновен политик – обяснява американецът с австрийска майка Карничниг. – Потомък на критска политическа династия, образованият в „Харвард“ Мицотакис, лидер на гръцката консервативна партия „Нова демокрация“, не само заля с вода скандала, известен като „Хищникгейт“ – той спечели преизбиране твърдейки, че е невинен. Шпионският софтуер Predator, който даде името на аферата, поставя мобилния телефон на жертвата на милостта на нападателите, като им дава пълен достъп. Това не е приложение, което може да се купи в App Store. Как Predator се е озовал на близо 100 устройства в Гърция, повечето принадлежащи на висши държавни служители, бизнесмени и журналисти, остава мистерия, която може би никога няма да бъде разгадана.“

„Борат на дипломацията“ отива при Жозеп Борел, чиито словесни гафове валят из ведро. „Ако има нещо, за което европейците могат да разчитат на Жозеп Борел, откакто стана цар на външната политика в края на 2019 г., то е, че той никога не пропуска възможност да изръси глупост. Похвалата за „мирните“ президентски избори в Еквадор, след като един от кандидатите беше убит, и обещанието да изпрати изтребители в Киев след руското нападение, са легендарни. Докато мандатът му върви към своя край, Борел явно се стреми да предлага ежедневни напомняния за своята дипломатическа негодност. От варварското клане на „Хамас“ над израелски цивилни на 7 октомври, той се съсредоточава повече да укорява Израел – „един ужас не оправдава друг“ – отколкото да подкрепя усилията за изкореняване на терористите. Поне е последователен. „Иран иска да унищожи Израел? Нищо ново. Трябва да живеете с това – каза Борел през 2019 г., когато още беше испански външен министър.“

Италия има за премиер „хобит, играещ роля на фашист“: „Като тийнейджъри в Рим Джорджа Мелони и други десни активисти се обличат като герои от „Властелинът на пръстените“. Основополагащ текст за едно поколение млади неофашисти, творбата на Толкин е била като котешка трева за копнежите на Мелони за кръв и земя. За щастие на Европа, фашистките фантазии на Мелони се оказаха не по-сериозни от младежкото ѝ желание да предизвика Саурон. Въпреки двойното увеличение на търсещи убежище в Италия през 2023, „строгият контрол“ на Мелони включва същите мерки, обсъждани в други държави, като удължаване на времето за задържане на нелегални имигранти. Междувременно тя запазва ангажиментите на Италия към ЕС, НАТО и продължава, макар и неохотно, да подкрепя Украйна. Нейната дясна партия „Италиански братя“ запазва значителната си преднина в социологическите проучвания. Фродо би се гордял с нея“.

Теодор ЦЕКОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини