31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Еврокомисар ни обеща конкретен срок за сухопътния Шенген

В Люксембург днес, 13 юни, започва двудневно заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) по правосъдие и вътрешни работи.

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон говори пред журналисти и сподели своята прогноза, че до края на 2024 година ще бъде прието решение за премахване на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния. Припомняме, че преди месец Илва Йохансон обеща да бъде взето конкретно решение на срещата в Люксембург.

През май ЕК прие годишния доклад за Шенген, където за първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията и за сухопътните граници. Това е ангажимент на Белгийското председателство, заяви Йохансон тогава.

Белгийският вътрешен министър Анелис Верлинден заяви днес, че е силно убедена в нуждата в Шенген да няма вътрешни гранични проверки.

„Сигурността на гражданите трябва да бъде осигурена, необходими са усилени проверки по външните граници“, допълни Верлинден.

„Работим! Надявам се да постигнем напредък“, добави министърът в отговор на въпрос за очакването на София и Букурещ, и ветото на Австрия.

Прогноза: Австрия може да вдигне ветото върху сухопътния Шенген

През декември миналата година Австрия беше единствената страна в ЕС, която не подкрепи цялостно отпадане на граничните проверки по българските и румънските шенгенски граници.

Белгийският държавен секретар за убежището и миграцията, Никол де Мур, отбеляза, че днес започва последното заседание на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в рамките на председателството на нейната страна на Съвета на ЕС.

Рюте: България може да стане пълноправен член на Шенген до края на годината

Тя добави, че министрите ще обсъдят бъдещето на визовата политика на фона на отчетените злоупотреби и изрази очакване да бъде одобрено предложението на Европейската комисия (ЕК) за удължаване на закрилата за украинските бежанци.

Малко по-рано бившият зам.-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков, изрази мнение, че „засилването на влиянието на все повече десни и крайнодесни политически сили в Европа, ще затрудни пълното приемане на България в Шенген“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини