5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Европейската комисия дава на нас и Румъния 85 милиона евро

Европейската комисия съобщи, че предприема допълнителни действия с България и Румъния за управление на границите и миграцията.

Предвижда се комисията да осигури за целта 85 милиона евро, се отбелязва в съобщението.

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната по външните граници на ЕС и двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и друго оборудване. Решението се основава на успешното прилагане от България и Румъния на проекти, свързани с ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище и за връщане на мигранти без основание за престой в ЕС, отбелязва ЕК.

С днешното решение започва подготовката за прилагане на новите европейски правила за миграцията. Решението отчита предстоящото от края на март влизане на България и Румъния в Шенген с въздушните и морските граници. Предвижда се двете държави да повишат полицейското сътрудничество. Комисията ще отчита изпълнението на поставените цели заедно с „Фронтекс“, Агенцията на ЕС за убежището и Европол.

В съобщението се отбелязва, че през март миналата година ЕК предприе пилотни проекти с България и Румъния, а през октомври отчете осезаеми резултати.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в „Екс“ по този повод, че България и Румъния заслужават цялостно присъединяване към Шенген.

Последни новини

- Реклама -