- Реклама -

- Реклама -

-0.8 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Европейската комисия потвърди пълната си подкрепа за влизането на България в Шенген

„Имате пълната ни подкрепа за Шенген. Всички условия за приемането в шенгенското пространство са изпълнени“ – това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Вера Йоурова на министър-председателя акад. Николай Денков в Брюксел.

Тя припомни, че същата позиция застъпва и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вера Йоурова оцени високо усилията на България за опазването на външната граница на Европейския съюз. Според нея това би трябвало да се отчита и от останалите държави членки. ЕК очаква нидерландски експерти да посетят района на границата ни в предстоящата мисия през ноември.

Йоурова отбеляза като голям позитив прекратяването на действието на Механизма за сътрудничество и оценка за България. Оттук нататък нашата страна и Румъния ще бъдат оценявани наред с всички останали държави членки на базата на обективни критерии по Годишния механизъм на ЕС за върховенството на правото.

Марк Рюте: Очаквам от ЕК да бъде честна дали България е готова за Шенген
Премиерът запозна заместник-председателя на ЕК с приоритетите на правителството, по които кабинетът работи усилено. Йоурова поздрави акад. Денков за политическата воля за приемането на антикорупционното законодателство и предстоящите промени в Конституцията.

Министър-председателят ще изложи доводите на България за присъединяването ни към Шенгенското пространство на заседанието на Европейския съвет (ЕС), което се провежда в белгийската столица днес и утре.

„Всички виждат и отвсякъде чуваме коментари, че промените в законите вървят с темпо, което съответства на най-оптимистичните очаквания, и с качество, което е достатъчно добро и съответстващо на очакванията и изискванията на Европейската комисия, Венецианската комисия, Базелския институт. Така че напредваме“, подчерта премиерът пред журналисти днес.

Реформите, които правителството е предприело, са важни не само заради приемането ни в Шенген. „Тези промени са необходими на българите. Искаме по-добра правосъдна система, по-добре защитена на граница и ще ги имаме“, категоричен беше акад. Денков.

Ако само преди няколко дни Австрия беше доста песимистична, то от Брюксел днес дойде една по-обнадеждаваща новина, тъй като нидерландският премиер Марк Рюте каза, че ако Европейската комисия през декември даде положителна оценка, то Нидерландия няма причина да държи ветото си.

„Знаем, че българският премиер и неговото правителство работят много усилено. Трябва да видим каква ще бъде оценката на комисията през декември. Трябва да бъде точна и честна, без захаросване, без спестяване на неща. Знам, че председателят Фон дер Лайен работи по този въпрос много стриктно и справедливо. Нека да видим какъв ще е изходът. Ако са изпълнени условията – да, ако не са – не”, заяви Марк Рюте.

„Ние не разчитаме на тези два дни, ние разчитаме на целия този период, откакто започнахме да работим по промяната в законите, за да можем да убедим Нидерландия, че ние сме подготвени за Шенген със защита на границите на България”, заяви Николай Денков.

Европейските лидери решават трудна ситуация – нестабилност в Европа, тъй като за първи път те трябва да се справят с два военни конфликта едновременно. Правото на Израел да се защити ще залегне във финалния документ, както и във възможността да се отварят хуманитарни коридори за помощи на населението в Газа.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -