- Реклама -

- Реклама -

16.4 C
София
петък, 29 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Европейската прокуратура даде бърз отговор към варненския кмет

Европейската прокуратура разпространи изявление, предизвикано от пресконференцията на кмета на Варна Иван Портних.

Той определи като груба политическа манипулация и активно мероприятие в навечерието на местните избори досъдебното производство на Европрокуратурата, свързано с изграждането на рибарското пристанище в район Аспарухово.

Предвид обществения интерес, предизвикан от пресконференцията, дадена  от кмета на Варна г-н Иван Портних, Европейската прокуратура би искала да подчертае, че не коментира изявления, направени от политически представители във връзка с нашите разследвания, са казва в изявление, разпространено от Европейската прокуратура.

В изявлението се потвърждава, че Европейската прокуратура е започнала разследване на строителен проект във Варна през 2021 г. въз основа на първоначален доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

„Винаги, когато можем да кажем нещо за някое от нашите разследвания, ще го направим проактивно“, се посочва в изявлението.

В рамките на Европейската прокуратура Постоянните камари са ключов елемент за гарантиране на независимостта на всички разследвания. Те наблюдават действията, предприети по време на разследването, и вземат решение за всички важни стъпки, включително дали да се води досъдебно производство, да се прекрати разследването или да се приложи опростена процедура.

По-конкретно, това означава, че трима европейски прокурори от друга държава членка оценяват и утвърждават всяко предложение от европейски делегиран прокурор за вземане на решение по даден случай, се посочва в заключение в изявлението.

- Реклама -

Последни новини