35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Евросъюзът с удар по китайските сайтове за търговия


Европейският съюз разработва планове за въвеждане на вносни мита върху евтините стоки, купувани от китайски онлайн търговци на дребно като Temu, Shein и AliExpress, съобщава „Файненшъл таймс“, като се позовава на запознати източници.

Финансовото издание посочва, че по-късно през месеца Европейската комисия ще направи предложение за отмяна на настоящия праг от 150 евро (161 долара), под който покупките на стоки от онлайн платформи се осъществяват без мито.

Съгласно действащите разпоредби на ЕС, пакетните онлайн покупки от страна извън ЕС, не подлежат на мито, ако стойността им е под 150 евро.

Европейската комисия обаче отчита, че два милиарда пакетни пратки с декларирана стойност под 150 евро са пристигнали в ЕС от външни страни през 2023 г., като ЕК отбелязва, че „самите обеми на електронната търговия тестват ограниченията на митниците“.

В информацията на „Файненшъл таймс“ се посочва, че ЕС обсъжда премахването на ограничението като част от проект за митническа реформа, предложен от Комисията през май 2023 г., но сега може да се опита да ускори приемането му, за да противодейства на скока на евтиния внос.

Alibaba, компанията-майка на AliExpress, Shein, Temu и ЕК не отговориха веднага на исканията на агенция Ройтерс за коментар на информацията на финансовото издание.

Критиците на Shein и Temu в Съединените щати вече се оплакаха, че те използват освобождаване от данък върху вноса в САЩ, за да подбиват конкурентите си и да избягват митническите проверки на продуктите си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини