4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Фандъкова: Истинската власт е в кмета, не в СОС

 

Истинската власт е в кмета, не в Столичния общински съвет. Това заяви бившият кмет на столицата Йорданка Фандъкова.

„По време на цялата си кампания от ПП-ДБ-СС заявяваха на софиянци, че ще работят с плаващи мнозинства. Вече сме в такава ситуация“, посочи тя.

„ПП-ДБ-СС имат председател на СОС, но това не прекратява политическата криза. Тя ще се реши тогава, когато има управленско мнозинство“, заяви Фандъкова.

Нинова анатемоса съветниците си в СОС, вече представлявали само себе си

Тя припомни, че сглобката на национално ниво се е случила с компромиси. В изпълнителната власт са хора на ПП-ДБ, но парламента и комисиите се управляват от опозицията, за да има взаимен контрол.

Йорданка Фандъкова сподели, че трудно е свикнала с отпадането на отговорността като кмет на София, но грижата за града ще остане винаги. „Познавам добре проблемите, решенията, но това не винаги е необходимо. Понякога е необходим опит и диалог. В момента в Столичния общински съвет това не се случва“, коментира тя.

„Възраждане“ изгони трима депутати след скандала в СОС

По думите ѝ истинската власт е в кмета, неговият екип и районните кметове, а СОС трябва да приеме и одобри политиките. Работа на кмета и на най-голямата политическа група е да си осигури мнозинство.

Фандъкова посочи също така, че с ГЕРБ не са се водили преговори за съставяне на мнозинство в СОС. Според нея много силно се надценява ролята на председателите на общинските комисии.

Борисов: Искаме нови избори в София, Терзиев не е кмет (ВИДЕО)

„Очаквах ротацията да се случи спокойно, защото там има договорености. Мария Габриел да поеме поста на премиер и министър на външните работи, а акад. Николай Денков да се върне на пост, който е заемал и преди – министър на образованието. За мен беше странен този отказ. Позицията на ГЕРБ е много ясна. При преговорите бе договорено, че единственият министър, който ще има, е на този на външните работи. Логично е този пост да остане за ГЕРБ след ротацията“, коментира още Фандъкова.

В момента нейните ангажименти са свързани със Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“. „Аз съм негов член от години. Организирам обучението на младите кадри“, каза още тя.

Последни новини

- Реклама -