16.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Фандъкова става шеф на парламента


Йорданка Фандъкова се завръща на бял кон в политиката. Бившият столичен кмет оглави една от листите за национални избори в столицата, за да привлече твърдия електорат на партията и без съмнение ще бъде сред депутатите в новия парламент.

Подготовката за лансирането й в законодателната власт започна отдавна. Фандъкова временно изчезна от публичното пространство в месеците след последните кметски избори, но неслучайно вече седи от дясната страна на Борисов на срещи със симпатизанти в София. Напоследък тя е неизменно в най-близкото обкръжение на лидера на партията, което говори достатъчно. Бившата кметица на столицата набира точки и защото постоянните скандали около Васил Терзиев вече пораждат носталгия по нейното управление. То съвсем не беше идеално, но и градът се сдоби с придобивки през този период и като цяло в столицата се усещаше повече ред.

Макар че като кмет Йорданка Фандъкова се стараеше да дава вид, че се е еманципирала до известна степен от ГЕРБ, тя никога не е късала връзката си с партията. Съвсем не е случайно, че лидерът Бойко Борисов често и твърде знаково е демонстрирал своето отношение към нея. Безспорно е, че именно Фандъкова е сред хората, на които той има най-голямо доверие.

Според социологически проучвания ГЕРБ ще бъде победителят в предсрочните избори, като сега партията води с поне 9 пункта пред втората след нея. Следващото управление ще бъде отново коалиционно, но Борисов като очакван убедителен победител ще има решаващата дума. Най-вероятно бившият премиер ще предложи тъкмо Йорданка Фандъкова да стане председател на Народното събрание на мястото на сваления в предпоследния ден на предишното досегашен шеф Росен Желязков.
В същото време решението за отстраняването на Желязков дойде след внесено искане от ПП-ДБ и БСП, които влязоха в коалиция и припомниха за времето, когато управляваха заедно в кабинета с премиер Кирил Петков. Мотивите за исканата му оставка бяха цялостното му поведение като ръководител на институцията и системно неизпълнение на законодателната програма.

Според ПП-ДБ Желязков злоупотребявал с власт и правомощия и работел в интерес на политическия блок ГЕРБ-ДПС. „Възраждане“ пък поискаха оставката на председателя на парламента с конкретен мотив – не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.
Вече е ясно, че Росен Желязков няма да застане отново като пръв сред равни на върха на парламентарната трибуна, тъй като оглави листата на ГЕРБ за депутати в Европейския парламент. Така основен фаворит за председател на следващия парламент се очертава да бъде Йорданка Фандъкова. Борисов обича да лансира жени в политиката, разчитайки на по-консенсусния им стил на поведение и на умението им да решават заплетени ситуации, опирайки се на вродените си качества да бъдат по-търпеливи към опонентите. Иначе Росен Желязков остава един от най-приближените до Борисов, макар че в близките години ще защитава позициите на партията не в София, а в Брюксел и Страсбург.

Теодора КРЪСТЕВА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img