11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Фармацевти алармират: Може да настъпи сериозен проблем с лекарствата

Може да настъпи сериозен проблем, свързан с наличността на лекарствата и финансовото състояние на аптеките, съобщи Нова телевизия. Тя се позова на фармацевти, които алармираха за сериозни проблеми в търговията на дребно с лекарствени продукти. Те посочват, че заради софтуерен проблем НЗОК спира плащането към аптеките по определени рецепти, което ги води към финансов нокаут.

Фармацевтите предупреждават, че ако финансовият проблем не се реши, има опасност част от тях да прекратят своите договори с НЗОК и населени места да останат без обслужване по Здравната каса, предаде „Парите ни“.

От 1 април аптеките са длъжни да верифицират лекарствата, които постъпват. Касата засича това. Само че НЗОК получава информация от Българската организация за верификация на лекарствата, че има грешки. Продажбата на лекарства извън аптеките крие много големи рискове, предупреждават те.

Такъв е примерът с фармацевта Димитрий Тюлеков от Благоевград. „Връщайки информацията от Организацията за верификация на лекарствените средства, излиза, че за 1 минута съм верифицирал 1 флакон 44 пъти. При нас в програмата показва нормална верификация”, обясни той.

„Информирахме всички институции. Аптеките отказват повече да работят безплатно. Получава се така, че НЗОК казва: „Вие нямате право на надценка”, а НАП казва: „Вие дължите ДДС”, заяви д-р Константин Качулев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img