31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Фармацевти алармират: Пациентите могат да останат без лекарства


Предстоят фалити на аптеки и има реален риск пациентите да останат без лекарства. За тази опасност предупреждават от Фармацевтичния съюз в страната. Причините са предложените промени в правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се покриват изцяло от здравната каса.

„Фармацевтите в момента наистина са готови на протестни действия. От 1 април една голяма група лекарства за сърдечносъдови заболявания – над 50 лекарствени молекули, които в списъка на Касата присъстват с над 400 продукта, станаха 100% безплатни за пациента. Все още обясняваме, че когато някой каже, че са безплатни не означава, че пациента няма да доплаща нищо“, заяви председателят на регионалната фармацевтична колегия Димитрина Стайкова.

За това, че аптеките доставят на пациентите медикаментите, търговските обекти ще получат по-малко от 5 лв. от Здравната каса, вместо да им покрият реалните разходи, които правят за обслужването по тези рецепти. Така драстично се орязват приходите на аптеките и техните печалби. „Когато тези лекарства са безплатни, аптеката е лишена от възможността да сложи надбавка и от икономическия си смисъл на съществуване“, допълни тя.

Димитрина Стайкова обясни, че хората могат да получат безплатно само най-евтиния представител в дадена лекарствена молекула, т. нар. носител на най-ниската или референтна стойност.

Председателят на регионалната фармацевтична колегия обяви, че има риск много от аптеките да прекратят договорите си със Здравната каса.

От Министерството на здравеопазването заявиха пред NOVA, че заради констатиран недостиг на пари в НЗОК се налага да бъдат направени промените в правилата. Тъй като от Касата обясняват, че от април насам плащанията към аптеките за обработка на тези рецепти са скочили драстично. Очаква се с реформите да се намалят разходите с 1 млн. лв. на месец.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини