12.9 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Фермери с писмо до МС и Тахов: Искат да се създаде гаранционен фонд за щети

 

От Български фермерски съюз (БФС) настояват за създаване на гаранционен фонд за щети в земеделието.

Те отправиха исканията си към служебното правителство и министър Георги Тахов за „навременна помощ и съдействие“, като отбелязват и адекватната реакция на властите след опустошителната градушка от края на април в Южна България.

Градушката вчера съсипа хиляди декари земеделски култури

„На първо място бихме искали да изразим огромна признателност, както от наше, така и от името на нашите членове, по повод бързата и адекватната Ви реакция след опустошителната градушка в Южна България от последните дни. В подобна трудна ситуация, земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие“, пишат от БФС в писмо до министър Тахов.

Градушката съсипала хиляди декари в Старозагорско и Пловдивско

„По повод подобни непредвидени и злополучни събития и предвид реалната воля за ефективно решаване на проблемите в агро сектора, която виждаме във Ваше лице, бихме искали да положим началото на един конструктивен диалог между Министерство на земеделието и храните и бранша, чрез който заедно да успеем да създадем работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи“, се посочва още в писмото.

„През последните години наблюдавахме не малко щети, причинени от неблагоприятни климатични събития, в резултат на които голяма част от българските фермери изпаднаха в изключително затруднено положение, а част от тях дори преустановиха земеделските си дейност. Бихме желали съвместно с Вас да изработим ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като почерпим опит от колегите си в Европа. Част от възможните решения за преодоляване на проблемите са създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия – солидарна застрахователна система, с процентно участие в застрахователната вноска, както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет“, пише Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз.

„Вярваме, че чрез съвместни усилия и иновативни подходи можем да изградим устойчиво и ефективно решение на поставения проблем, което ще бъде конструктивна стъпка за подпомагане на селското стопанство в България“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img