- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ФИФА превръща играта в пътуващ цирк

Джани Инфантино

Световната футболна централа си навлече лавина от критики с решение за провеждане на Мондиал 2030 в шест държави на три континента. ФИФА разтрои домакинството между Испания, Португалия и Мароко, но освен това Уругвай, Аржентина и Парагвай ще играят поне по един мач на своя земя.

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Бившият президент Сеп Блатер изригна: „Абсурдно е турнирът да бъде разкъсан по този начин. Финалната част на световното първенство трябва да бъде компактно събитие, това е важно за организацията и зрителите. Освен това по исторически причини турнирът през 2030 трябваше да се проведе изключително в Южна Америка“.
Блатер, който ръководеше ФИФА от 1998 до 2015 преди отстраняване от поста заради корупция, вече определи като грешка и избора на Катар за домакин на първи в историята зимен Мондиал 2022.

Еколози също критикуват сегашния президент Джани Инфантино, защото самолетните пътувания до Южна Америка и обратно ще генерират излишни вредни емисии в атмосферата. ФИФА отвърна: „Мароко, Португалия и Испания са домакини през 2030 г. Само три мача няма да се играят там. Това означава, че останалите 101 ще се проведат в съседни страни, които се намират една до друга географски и имат изградени отлични транспортни връзки помежду си. ФИФА ще предприеме нужните мерки, за да намали негативното въздействие върху околната среда“.

След екстремния случай с Катар, футболната федерация на Саудитска Арабия подаде кандидатура за домакин на Мондиал 2034. ФИФА обяви, че само страни от Азия и Океания ще могат да кандидатстват за 2034 г.

Добрата новина е, че няма изгледи европейските първенства да станат пътуващ цирк. Изпълкомът на УЕФА реши Великобритания и Ирландия да получат домакинството през 2028-а, а Турция и Италия да приемат съвместно Евро 2032.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -