24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Financial Times: НАТО разполага само с 5% от противовъздушната отбрана, необходима за защита на източния фланг

Снимка: news.ro

Европа разполага само с малка част от способностите за противовъздушна отбрана, необходими за защита на източния й фланг, според вътрешни изчисления на НАТО, които разкриват степента на уязвимост на континента, пише Financial Times.

Според хора, запознати с поверителни отбранителни планове, изготвени миналата година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят по-малко от 5 процента от способностите за противовъздушна отбрана, които се считат за необходими за защита на техните членове в Централна и Източна Европа срещу широкомащабно нападение.

Войната на Русия срещу Украйна подчерта значението на въздушната отбрана, докато Киев моли Запада за допълнителни системи и ракети, за да защити своите градове, войски и енергийна мрежа от ежедневни бомбардировки. Веднага след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

НАТО създава европейска ПВО, България ще е част от нея

САЩ разположиха система за противовъздушна отбрана Patriot, захранвана от батерии, за защита на летище в Южна Полша, което се превърна в център за западни доставки на оръжия за Киев. Но служители казват, че членовете на НАТО имат много малко такива системи в резерв, така че способността им да разполагат повече извън собствените си територии е силно ограничена. Високопоставен дипломат от НАТО посочва, че „важна част от плана (изготвен миналата година) за защита на Източна Европа срещу инвазия“ е посветена на способността за защита срещу ракети и въздушни атаки. „Но в момента нямаме“, признава той.

„(ПВО) е една от най-големите дупки, които имаме“, казва втори дипломат от НАТО. „Не можем да отречем това“. Някои европейски лидери и военни смятат, че Русия може да има способността да атакува държава членка на НАТО до края на десетилетието, отбелязва Financial Times.

Неуспехът на европейските държави-членки на НАТО през последните месеци да предоставят на Украйна допълнително оборудване за противовъздушна отбрана подчерта ограничените им запаси от такива системи, чието производство е скъпо и отнема много време. Това също така предизвика поредица от припокриващи се инициативи в опит да се намерят дългосрочни решения. Миналата година Германия стартира инициативата Sky Shield, заедно с повече от дузина други страни от ЕС, за разработване на съвместна система за противовъздушна отбрана, използвайки технология, разработена от САЩ и Израел.

Германия и Франция с единна позиция за отбраната на Европа

Франция обаче публично разкритикува предложението и предложи конкурентна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници. Миналата седмица Полша и Гърция поискаха от Европейската комисия да помогне за разработването и евентуално да подпомогне финансирането на общоевропейска система за противовъздушна отбрана, предложение, което председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен посочи, че ще подкрепи.

Урсула фон дер Лайен със зловеща прогноза: Европа трябва да се готви за война

В писмо до Урсула фон дер Лайен министър-председателите на Гърция и Полша Кириакос Мицотакис и Доналд Туск описаха въздушната отбрана като „основна уязвимост на сигурността“ в Европа, добавяйки, че войната в Украйна „ни научи на уроци, които вече не можем да игнорираме „. Някои столици на ЕС предложиха увеличаване на общия дълг за финансиране на отбранителни проекти.

Проблемът с дрона Разпространението на евтини безпилотни самолети с голям обсег на действие, използвани от Русия срещу Украйна, засили тези опасения и в ЕС. „Атаките на далечни разстояния вече не са способност на суперсила“, каза представител на западната отбрана, противовъздушната и противоракетната отбрана „са основни приоритети“, но призна, че „запасите са ниски“.

„Новите отбранителни планове на НАТО значително увеличават изискванията за въздушна и противоракетна отбрана по отношение на количество и наличност“, каза служителят, добавяйки, че страните инвестират в нови способности за противовъздушна отбрана, включително изтребители. „Затова сме уверени, че възпирането на НАТО срещу Русия остава силно“, добави той. Във Великобритания шестте разрушителя Тип 45 на Кралския флот са оборудвани със системи за отбрана с балистични ракети, но корабите са засегнати от недостатъци. Британската армия разполага и с шест от най-новите наземни системи за противовъздушна отбрана Sky Sabre, но техните ракетни прехващачи имат обсег от само 40 км, а две от системите са разположени в чужбина. „Способностите за противовъздушна отбрана на Обединеното кралство са напълно недостатъчни“, каза Джак Уотлинг, старши научен сътрудник в Royal United Services Institute (RUSI) в Лондон.

Пълната интеграция на различните европейски системи за противовъздушна отбрана би могла да помогне да се компенсира този дефицит чрез създаване на гъста мрежа от сензори и прихващачи на целия континент. Но „опити за надграждане на командната и контролна инфраструктура на НАТО за противовъздушна отбрана така и не бяха предприети“, казва Уотлинг

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини