4.9 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Финландски F/A-18 Hornet ще пазят небето на България


Военновъздушните сили на Финландия ще участват в противовъздушната отбрана на НАТО в България, Румъния и Черно море. Това обяви в съобщение за медиите министърът на отбраната на Финландия Анти Хекянен.

Финландия ще участва в т.нар. мисии на НАТО в мирно време с един кораб на военноморските сили и с максимум 8 изтребители F/A-18 Hornet на военновъздушните сили.

„Активното участие на съюзниците в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време е сигнал за единство и засилва възпирането“, казва Хекянен пред финландските медии.

„Участието трябва да се разглежда като част от нормалната работа на една съюзническа държава, при която военните ресурси се използват за възпиране и защита на алианса. Ние носим собствената си отговорност за общата отбрана и възпирането в цялата зона на съюза.“

Държавният съвет ще представи на парламента доклад за участието на Финландия в съвместните отбранителни задачи на НАТО в мирно време през февруари.

Задачите включват въздушно наблюдение и въоръжени патрулни полети под ръководството на интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщават от Министерството на отбраната.

Последни новини

- Реклама -