25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Фирма на Асен Василев продала имот точно преди да ѝ се наложи да плаща дълг

Фирма, еднолична собственост на финансовия министър Асен Василев до влизането му във властта, предвидливо продала скъп имот, преди да ѝ се наложи да плати задължения към американски кредитор.

Скоростната продажба се реализира благодарение на Станислава Арнаудова – мажоритарен собственик на „Интелигентни трафик системи“ АД (бел. ред. – първият регистриран национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси), чрез едноличната ѝ фирма „Си Трейдинг 2016“ ЕООД, пише Actualno.com. Историята за случилото се първо публикува сайтът за разследваща журналистика Bird.bg.

През 2019 г. фирмата „СТВ Консълтинг“ на Асен Василев, която той надлежно е вписал в декларацията си пред КПКОНПИ, се сдобива с имот. Той представлява сграда на пет етажа и дворно място на улица „Чаталджа“ №3 в столицата. Продава ѝ го фирма „Арко Ирис“.

Старата сграда           Снимки:Google Maps

Тя бива съборена и на нейно място е построена нова, луксозна сграда на 4 етажа. Впоследствие се превръща в неофициален офис на „Продължаваме промяната“.

Когато през май месец 2021 г. Асен Василев влиза в служебното правителство на Стефан Янев като министър на финансите, прехвърля тази и останалите свои фирми на Марио Сотиров.

Година по-късно Даниел Лорер, който по това време е министър на иновациите и растежа в правителството на Кирил Петков, купува за 351 950 лв. част от същата сграда с площ от 113,61 кв. метра на четвъртия етаж, сочи справка в Имотния регистър.

Миналата година обаче американецът Себастиян Бретшнайдер завежда дело срещу „СТВ Консълтинг“ за дълг на обща стойност над 5 млн. лв.

Докато в съда върви съдебното дело по претенцията на чужденеца, дружеството се освобождава от най-ценния имот в него. Продава на 7 септември 2023 година дворното място и останалата част от имота на фирмата на Станислава Арнаудова – „СИ Трейдинг 2016“ срещу сумата от 3 096 730 лв.

И когато през ноември 2023 година Софийският градски съд решава, че искането на Бретшнайдер за дълга е основателно, фирма „СТВ Консълтинг“ вече е в състояние на свръхзадлъжнялост.

На 28 декември 2023 година „СТВ Консълтинг“ подава молба до Софийски градски съд да стартира процедура по обявяване в несъстоятелност. Ден по-късно е решението да се образува по нея търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност.

С какви аргументи се иска несъстоятелност?

Към датата на подаване на настоящата молба задълженията на търговеца са на обща стойност 8 854 547,46 лв. „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД разполага с активи на обща стойност 707 829,27 лв., от които 3 890,64 лв. – ДДС за възстановяване, както и с парични средства по банкови сметки в общ размер на 561 790,89 лв., които обаче са блокирани чрез налагане на запор от кредитора Себастиян Бретшнайдер въз основа на издадена в негова полза обезпечителна заповед от 17.11.2023г. по ч.гр.д.№12777/2023г. на СГС, допуснат до размер на сумата от 730 602 лв., като част от неговото вземане от общо 5 013 317,86 лв., за което предстои предявяването на осъдителен иск пред компетентните съдебни/арбитражни органи в САЩ.

Същевременно задълженията към кредиторите надвишават неколкократно размера на всички активи. Към датата на подаване на настоящата молба е налице текуща загуба от 6 916 482,64 лв. Очевидно е, че при тези активи и наличните пасиви, в това число и значителната по размер текуща загуба, която надвишава многократно наличните активи на предприятието, собственият капитал е отрицателна величина и дружеството е декапитализирано.

Поради невъзможност да обслужва текущите си задължения по търговски сделки, в резултат на настъпилия падеж на вземане на най-големия кредитор и наложените запори на всички банкови сметки и наличните по тях авоари „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД преустанови търговската си дейност. Освен това „СТВ КОНСЪЛТИНГ“ ЕООД има и непогасени задължения към служители от общо 566 228,26 лв.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини