- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Физическата активност: Природният антидепресант

Проучване показа, че бягането може да е по-ефективно от лекарствата при справянето с депресията, пишат чуждестранните издания.

От години насам много експерти наричат физическата активност „природният антидепресант“, а сега ново проучване потвърждава тяхното становище.

Сред общо 140 пациенти с депресия, включили се в изследването, онези, които са участвали в редовно групово бягане – което означава две или три 45-минутни сесии за бягане всяка седмица (в продължение на общо четири месеца), са забелязали, че техните нива на депресия спадат малко повече от онази, които са се лекували с обикновени антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина.

Тези антидепресанти повишават нивата на серотонина – невротрансмитер, който е ключов за регулирането на настроението и при състоянията на депресия и тревожност.

Групата, която избра да лекува депресията си с физически упражнения, също подобри и физическото си здраве. Тази група, каза авторът на изследването Бренда Пенинкс, също „загуби тегло, подобри физическото си състояние и намали сърдечната си честота и кръвното си налягане“.

Пенинкс – професор по психиатрична епидемиология и заместник-председател на катедрата по психиатрия в Медицинския център на Амстердамския университет в Холандия, представи своите констатации този уикенд на срещата на Европейския колеж по невропсихофармакология, която се фокусира върху науката и лечението на психичните разстройства.

При групата, която избра физическата активност, обаче имаше един недостатък – вероятността пациент да продължи да се придържа към пълната програма за упражнения беше значително по-ниска, отколкото нагласата на пациентите, избрали лечение с антидепресанти. Между 52% и 58% от бегачите поддържаха рутината през целия период на проучването, а между 82% и 85% от пациентите във втората група се придържаха към лекарствата.

Пенинкс не изрази изненада от този факт и отбеляза, че хората не могат лесно да променят начина си на живот.

В Канада „физическата активност е включена в препоръките за справяне с депресивни разстройства. Така че физическата активност като бягането определено е важна стратегия при хора с депресия, защото може да помогне за психичното здраве, но също така за физическото здраве.“

Пазиентите трябва да фокусират върху удоволствието по време на тренировка, получаването на социална подкрепа (като например тренирането с приятели или роднини), поставянето на цели, с които да се повиши увереността на пациента, проследяване симптомите на депресия преди и след тренировка, както и създаването на план за физическа активност, така че да не се отказват и това „натоварване“ да се превърне в удоволствие с цел подобряване начина на живот.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -