13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Фон дер Лайен: ЕС не е завършен без Западните Балкани

Днес на посещението си в Сараево председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз е незавършен без Западните Балкани.

Председателката на ЕК, хърватският премиер Андрей Пленкович и нидерландският премиер Марк Рюте са на посещение в Сараево. Целта им е да повлияят на Босна и Херцеговина да изпълни всички критерии за започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Фон дер Лайен: Единодушие за финансовата помощ за Украйна е възможно

„Показахте ангажимент към европейския път. През миналия декември Европейският съюз взе историческото решение да отвори преговорите за присъединяване, когато вашата страна изпълни критериите за членство в достатъчна степен“, посочи Фон дер Лайен. До март Босна трябва да изпълни възможно най-много от поставените 14 ключови приоритета, посочени в становището на Комисията относно молбата ѝ за членство в ЕС. Приоритетите са свързани с демокрацията и функционалността на държавата, върховенството на закона, основните права и реформите в публичната администрация.

Фон дер Лайен: Догодина ЕС ще произведе 1 000 000 снаряда

„Приемът в ЕС е и винаги ще бъде процес, основан на заслуги. Трябва да се свърши много работа преди Босна и Херцеговина да достигне необходимото съответствие“, заяви Марк Рюте – министър-председателят на Нидерландия.

Австрия ни отряза за Шенген, отхвърли призива на Урсула фон дер Лайен

Хърватският премиер Андрей Пленкович посочи, че днешното посещение е с цел насърчаване на босненския парламент да приеме до крайния срок през март ключовите закони за борба с прането на пари и конфликтите на интерес, както и закона за съдилищата.

Последни новини

- Реклама -