5.6 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Революция: Франция официално разреши абортите

Франция стана първата страна, която изрично записа в Конституцията си правото на доброволно прекъсване на бременността (аборт), предаде АФП.

Общо 780 членове на парламента одобриха въвеждането на следното изречение в член 34 от Основния закон: „Законът определя условията, при които се упражнява гарантираната на жената свобода да прибегне до доброволно прекъсване на бременността“. Това историческо гласуване беше посрещнато с бурни аплодисменти в залата.

Проучванията на общественото мнение показват, че около 85% от обществеността подкрепя реформата жените да има конституционно право сами да решават дали да запазят бременността си или не.

„Казвам на жените, в рамките на нашите граници и извън тях: Започва ерата на един свят на надежда“, заяви премиерът Габриел Атал.

Във Франция правото на аборт е утвърдено със закон от 1975 г. Оттогава законът е актуализиран девет пъти.

Но не всички приветстваха гласуването, като Ватикана повтори противопоставянето си на абортите. „Не може да има „право“ да се отнеме човешки живот“, се казва в изявление на ватиканската институция, повтаряйки опасенията, изразени вече от френските католически епископи.

Те призоваха „всички власти и всички религиозни институции да направят всичко възможно, така че в този етап от историята защитата на живота да стане абсолютен приоритет“.

 

 

 

Последни новини

- Реклама -