10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Франция плаща на стотици сексуални жертви на свещеници

Стотици жертви на сексуални посегателства над деца от страна на свещеници или представители на църквата са получили финансова компенсация от френската католическа църква в рамките на мащабна програма за обезщетение. В годишния доклад на Независимия национален орган за признаване и обезщетяване се посочва, че 1351 жертви са разкрили за извършените срещу тях посегателства, претендирайки за обезщетение и психологическа подкрепа, за да се възстановят от нанесените по време на детството им травми.

Настоящата средна възраст на жертвите, които са разкрили за посегателствата, е 61 години, заяви Мари Дерен дьо Вокресон, ръководителка на органа, по време на пресконференция. 66 процента са мъже, а 34 процента са жени, добави тя. Процедурата по подаване на искове е започнала през 2022 г. Досега органът е одобрил исканията за обезщетение на 489 жертви, се казва в доклада. От тях 88 души са получили максималната сума от 60 000 евро. Миналата година са били одобрени 358 искания за обезщетение на жертви, като на всяко лице са били изплатени средно по 35 310 евро, се казва още в текста.

Папата даде култово интервю: Говори за секса, онанизма, ЛГБТ и абортите

Конференцията на католическите епископи на Франция се съгласи да изплаща обезщетенията, след като в доклад от 2021 г. се посочва, че около 330 000 деца са били подлагани на сексуално посегателство в продължение на повече от 70 години от страна на свещеници или други лица, свързани с църквата във Франция. Оценките се основават на по-широкообхватно изследване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция за сексуалното насилие над деца.

Прикриване

В доклада се описва „системно“ прикриване от страна на църковните служители и се призовава Френската католическа църква да спазва върховенството на закона във Франция. След като независимият орган одобри дадена финансова компенсация, всеки отделен случай се изпраща в специален фонд, финансиран от църквата, от който се изплащат средствата. В доклада също така се посочва, че по-голямата част от лицата, които са се обърнали към органа през 2023 г., са съобщили за „много сериозни“ престъпления, включително за това, че са били многократно изнасилвани.

Секс скандал разтърси Ватикана

В 39 процента от случаите насилието е продължило в период, по-дълъг от една година, а в 12 процента от случаите насилникът е манипулирал жертвата до пет години след последното сексуално посегателство, се казва в доклада. Жертвите са били на възраст между 6 и 15 години, когато са станали обект на сексуално насилие. Докладът посочва, че компенсациите включват и нефинансова подкрепа – например помощ за това пострадалите да напишат своите истории, срещи с представители на местните църкви или поставянето на плочи в памет на жертвите. Понастоящем органът оказва помощ на около 780 жертви.

Помощта включва и опити за възстановяване на нарушените взаимоотношения на жертвите с вече порасналите им деца, с техните брачни партньори и с други членове на семействата им. Най-често подкрепата включва изслушването на жертвите – вече на 60, 70 или дори 80 години – които най-накрая проговарят за извършените срещу тях деяния, след като дълго време са пазили тази тайна.

Папата призна: Сексуалното удоволствие е дар от Бога

Източник: БТА

Последни новини

- Реклама -