35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

ФСБ твърди, че е осуетила атентат срещу единствения руски самолетоносач и трима военни

 

Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е осуетила планове за „терористична атака“ срещу единствения руски самолетоносач и предполагаемо покушение срещу трима висши служители на Министерството на отбраната, като е задържала агент на украинските специални служби, съобщиха в сряда московските държавни медии.

Смята се, че целта е била единственият руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, който в момента е на док в корабостроителницата в Мурманск и чиито ремонтни дейности изостават от графика, съобщават руските медии, цитирани от Reuters и независимия портал Meduza.

От ФСБ твърдят, че с един от военнослужещите на кораба се е свързал украински гражданин, който се е опитал да го убеди да извърши нападение срещу самолетоносача. Reuters и Meduza отбелязват, че не са могли да проверят тази информация по независим начин.

Според ФСБ през март с член на екипажа на „Адмирал Кузнецов“ се е свързал „чрез чуждестранните приложения за съобщения WhatsApp и Telegram“ служител на украинските специални служби, който се е представил като „Олег“. „Използвайки техники за психологическо въздействие“ – от обещание да осигури на руския моряк преминаване до Финландия и щедро финансово възнаграждение до заплаха да го докладва на руските власти, че е изпратил пари на украинските военни, което е било невярно. Украинският гражданин се е опитвал да го убеди да извърши терористична атака на кораба. Така нареченият „Олег“ е твърдял, че цялата операция се контролирала от началника на украинското разузнаване (ГРУ) Кирило Буданов.

Морякът обаче се свързал с ФСБ, а след това кореспондирал с предполагаемия украински агент, който вече бил под контрола на руските разузнавателни служби, за да получи ценна информация.

Руски гражданин, роден през 1994 г. (името му не се съобщава публично), е задържан във връзка с дело за подготовка на предполагаеми атентати срещу високопоставени служители на руското министерство на отбраната, съобщи ФСБ, цитирана от Meduza. Той, твърди ФСБ, е получил инструкции от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГРУ) да „организира доставката на три мощни взривни устройства, маскирани като подаръци, опаковани в подаръчна опаковка, до московските резиденции на трима висши служители“, чиито имена не се съобщават, „чрез куриерска служба. ФСБ твърди, че задържаният руснак е признал, че е бил вербуван от ГРУ през май 2024 г.

Порталът Meduza посочва, че ФСБ редовно съобщава за осуетени опити за диверсия, за които се твърди, че са организирани от украинските специални служби на руска територия, но подобна информация (и от двете страни) не може да бъде проверена. Последният такъв случай, представен от ФСБ, е осуетяването на опит на украинските служби да отвлекат руски стратегически бомбардировач Ту-22М3, способен да изстрелва ядрени ракети.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини