24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

FT: ЕС е близо до критична точка, населението намалява по-бързо от очакваното

2024 г. може да бъде повратна точка в историята на Европейския съюз, тъй като според прогнозите на ООН населението от 448 милиона души е започнало да намалява. Освен това се очаква то да продължи да намалява безпрецедентно за мирно време, пише Financial Times.

Отбелязва се, че през 2022 г. населението на ЕС е нараснало след временен двугодишен спад, който отразява въздействието на пандемията. Това беше улеснено от притока на бежанци от Украйна. Миналата година Евростат прогнозира, че населението ще достигне връх от 453 милиона през 2026 г. Но цифрите за 2023 г. са по-ниски от очакваното, тъй като раждаемостта в ЕС спадна до ниво, което не е прогнозирано от Евростат за още две десетилетия, което предполага, че пикът може да не настъпи преди 2026 г.

„Става ясно, че дългоочакваната демографска промяна в ЕС изглежда ще настъпи по-рано, отколкото прогнозираха много експерти. Въпреки че имиграцията е помогнала за поддържане на размера на населението през последните няколко десетилетия, а увеличеното участие на имигрантите и жените в работната сила компенсира ускореното намаляването на населението в трудоспособна възраст в ЕС, скоро тези фактори няма да са достатъчни“, пише вестникът.

Според данните посочени от FT в много от 27-те страни на ЕС раждаемостта остава изключително ниска от десетилетия. Тъй като най-продуктивната част от населението намалява, това оказва допълнителен натиск върху публичните финанси, което има последици за икономическите перспективи и геополитическото положение на блока. В резултат на това ЕС се превърна в тестова площадка за пронаталните политики на правителствата, повечето от които досега са били неефективни за спиране на спада на раждаемостта. Друг лек, увеличаването на имиграцията, е политически натоварена тема в много столици.

Въздействие върху икономиката

Броят на трудоспособното население на ЕС на възраст 20-64 години, което осигурява по-голямата част от данъчните приходи, е намалял от пика си от 270 милиона през 2011 г. до 261 милиона тази година, според ООН. По отношение на общото население, делът на населението в трудоспособна възраст в ЕС достигна своя връх от 61,4% през 2008 г., а сега е намалял до 58%.

Тъй като делът на заетото население намалява, „БВП на глава от населението ще бъде постоянно нисък“, казва Майкъл Сондърс, икономист от Оксфордското училище по икономика.

Очаква се намаляващото население в трудоспособна възраст в ЕС да изостри недостига на работна ръка в някои сектори повече, отколкото в други. Ръст на имиграцията и заетостта, особено сред жените, чието участие в работната сила на възраст между 20 и 64 години се е увеличило с близо 10%. стр. от 2009 г. до 70% през 2023 г., компенсирайки досега общия демографски спад.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини