20 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.
Категории:

FT: Gemcorp, която искаше контрол над българската енергетика при Петков, купува политическо влияние по света

През 2022 година партия ГЕРБ започна да вдига шум и да негодува заради „необвързващия меморандум“ на правителството на Кирил Петков с инвестиционната група Gemcorp. След това беше сформирана и парламентарна комисия по въпроса, стигнала до заключение, че „няма доказателства за връзки на руски олигарси с Gemcorp.

Днес от парламентарната трибуна Gemcorp беше отново спомената във връзка с публикация на британския вестник Financial Times. Статията на британското издание е публикувана два дни преди изборите в страната и е плод дълго разследване, което показва, че Gemcorp има връзки с руски олигарси и продажна на оръжия за Африка, „неформални канали за комуникация на висше ниво на управление“ в редица страни, включително някои от най-корумпираните в света.

Скандалът с Gemcorp: Изслушват Петков и Василев в комисия

„През декември 2018 г. Атанас Бостанджиев се качва на борда на частен самолет Bombardier Global 5000 на московското летище „Внуково“ и отлита за Лондон. На следващия следобед българският финансист с събира ръководителите на своя инвестиционен фонд в стъклените им офиси в близост до „Савил Роу“. Преди срещата един от служителите му е подготвил доклад по деликатен въпрос: как да се купува влияние в политиката.

Gemcorp, инвестиционната група за развиващи се пазари, която Бостанджиев е основал четири години по-рано, се опитва да изгради „неформални канали за комуникация на високо правителствено ниво“ в редица страни, включително някои от най-корумпираните в света. „Лицата, към които се насочваме за тази роля, ще варират в различните страни и ще зависят от обхвата на контактите ни и естеството на режима“, се казва в бележката, според копие, видяно от FT. Но британските политици са особен случай. „Макар че със сигурност има голям брой бивши министри и чиновници, готови да вземат парите ни в замяна на някакъв неясен „достъп“ до правителството, в повечето случаи те добавят малко стойност… Разбира се“, заключава бележката, „ако парите не са проблем, лесно можем да си купим достъп чрез вноски във фондове на консерваторите/работниците“.

„Как лондонски фонд с трънлива история в Русия спечели глобално влияние. Миналите дейности на Gemcorp в Африка изглеждат съобразени със стратегическите приоритети на Кремъл. Сега на заплата при тях има висши консерватори“.

Шест години по-късно Gemcorp е един от най-дръзките фондове за развиващи се пазари в Европа, като е направил залози на стойност 6 млрд. долара за някои от най-рисковите страни в света. С разрастването си той установява, че не липсват британски политици и бивши правителствени служители, които искат да се присъединят към списъка му. Тъй като високопоставени членове на консервативното правителство търсят убежище в частния сектор преди очакваното разгромно поражение на предстоящите избори, през последните 12 месеца Gemcorp наема няколко бивши високопоставени политици и служители на торите – включително някои, които доскоро са имали достъп до вътрешните работи на „Даунинг стрийт“. Сред тях са бившият началник на кабинета на министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън, лорд Едуард Листър, бившият министър на инвестициите и градоначалник на Ситито, лорд Джери Гримстоун, и Гадж Валупилай, бивш началник на кабинета на последователни председатели на Консервативната партия. Тези възпитаници на Консервативната партия сега работят за компания, която се занимава с дейност, привидно съгласувана с дипломатическия и търговския натиск на Владимир Путин в Африка, тъй като Кремъл се опитва да сведе до минимум въздействието на западните санкции. Gemcorp стартира с фонд, подкрепен от двама руски олигарси, свързани със Сергей Чемезов, влиятелния ръководител на „Ростех“, руския държавен оръжеен гигант. Той е близък приятел на Путин и е служил заедно с руския президент в КГБ. Миналата година правителството на САЩ наложи санкции на един от тези двама инвеститори основатели за това, че е „финансист на руския президент Владимир Путин и на ръководителя на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов“.

Бостанджиев се срещна с ръководителя на санкционираната руска държавна агенция за износ на оръжие в Африка през 2018 г., когато Москва се опитваше да увеличи продажбите на оръжие на континента и култивираше отношения с влиятелни анголски генерали. Това разследване на “ Financial Times“ в сътрудничество с Центъра за досиета, базирана в Лондон руска опозиционна изследователска организация, се основава на изтекли документи, финансови и правни документи, записи на руски полети и интервюта.
През 2022 г. Gemcorp обяви, че е прекъснала връзките си с Русия през предходната година и е затворила офиса си в Москва. Но произходът на нейния успех показва как пари от бизнесмени, за които сега се твърди, че са свързани с Кремъл, са били използвани за установяване на позиция във финансовия сектор на Великобритания. Той повдига и нови въпроси относно готовността на служители от управляващата партия във Великобритания да приемат платени роли в компании, които до годината преди пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна са били тясно свързани с Русия. Gemcorp заяви, че нито тя, нито Бостанджиев някога са действали в подкрепа на руската държава, нарушавали са санкциите или са участвали в сделки за военно оборудване или с компании, подкрепяни от Кремъл. Компанията заяви, че меморандумът за лобистка стратегия, изготвен от неин служител през 2018 г., никога не е бил обсъждан или прилаган и не е представителен за нейните или на Бостанджиев възгледи.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини