20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГЕРБ-СДС при президента: За нас е важно диалогът да открие общите неща

Представители на ГЕРБ-СДС са на консултации при президента Румен Радев преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. В президентството дойде преговорният екип на ГЕРБ – Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца. Въпреки наличието на силно сплотяващи фактори в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство“, каза Румен Радев в началото на разговора.

„Важен въпрос е около сложните отношения между политическите сили. Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време“, попита президентът Румен Радев пратеничките на ГЕРБ.

„За мен е важно да има диалог. За нас е важно да не губим поглед от интереса на страната. Стабилността трябва да стъпи на принципи и ценности. За ГЕРБ-СДС е важно диалогът да открие общите неща, но да се изясни как се преодоляват различията“, каза вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

Президентът поиска да знае и дали при неуспех на преговорите с ПП-ДБ ГЕРБ има други опции за съставяне на кабинет или отново ще отстъпи мандата на втората политическа сила.

Мария Габриел обаче не каза публично докъде са стигнали преговорите, които продължиха 12 часа вчера.

За днес са предвидени разговори още и с ПП-ДБ, както и с ДПС. Утре консултациите ще продължат с партиите от опозицията – „Възраждане”, БСП и ИТН.

 

Очаквайте подробности

 

Последни новини

- Реклама -