10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Габриел: ПП да не си приписва, че върши най-големите добрини за България

Няма как всичко добро, направено за България, да се приписва само на ПП-ДБ. Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел на Националното съвещание на ГЕРБ. Благодаря ви, че сте живителната сила на ГЕРБ и че заедно сме отговорни за България, обърна се в началото тя към участниците в Националното съвещание. Уча се на това как, отстоявайки партийния интерес, да отстояваш националния, каза Мария Габриел.

Според нея няма как да продължава тенденцията всичко добро, което е свършено в страната за последните девет месеца, да се приписва на ПП-ДБ, а всичко „лошо и несвършено“ да се асоциира с ГЕРБ. По думите ѝ в партията, макар да спечелиха последните парламентарни избори, няма усещането за равнопоставеност в правителството и във вземането на решения.

Габриел отбеляза, че отстъпването на мандата на втората по сила формация на изборите е бил сред най-големите компромиси, правени от ГЕРБ, само и само за да се осигури стабилност в държавата.

„България има нужда от стабилно управление, но то е възможно само с ГЕРБ-СДС. България има нужда от законодателна програма, но тя е възможна с експертизата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Има нужда от управленска програма, в която приоритетите на хората и регионите в България се поставят наравно с темите за реформа в съдебната власт, антикорупционната реформа и реформата в службите за сигурност.

Искаме и нещо повече – реално прилагане на принципите на отговорност, прозрачност и публичност. Затова искаме да има ясен механизъм за вземане на решения“, каза тя.

„Ако ще има България стабилно правителство, думата на ГЕРБ ще тежи, а основните принципи ще са демокрацията, Конституцията и върховенството на закона“, подчерта тя и добави, че при вземането на решения водещи ще са „прозрачност, публичност и ясна отговорност“.

Искаме ясен ангажимент за спазване на принципи, ясна отговорност за правителство, изпълняващо ангажименти за цял мандат, подчерта вицепремиерът. И подчерта, че България има нужда от стабилност и спокойствие, а от ГЕРБ-СДС са показвали, че могат да ги дадат – истински, а не илюзорни.

По темата за регулаторите отбеляза, че за една част от тях решенията се гласуват с обикновено мнозинство, но има още 25 позиции, които са с две трети от гласовете на народните представители. Вицепремиерът припомни, че през последните девет месеца управление България е успяла да излезе от международната изолация и да даде нова динамика в стратегическите си партньорства със съюзници като САЩ, Турция и Гърция.

Мария Габриел отчете огромните успехите по отношение на Шенген, еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост.

 

Последни новини

- Реклама -