6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Габриел: Шенген е едно от достиженията на исторически проект

„Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство.“ Това заяви външният министър в оставка на тържествена церемония на летище София. От първите часове на 31 март граничният контрол на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна.

По думите ѝ Шенген е сътрудничество между държави членки и екипи, както и едно от достиженията на този исторически проект.

На церемонията присъства и премиерът в оставка Николай Денков, който също определи моментът като уникален и исторически. „Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда.

Денков допълни, че ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това е нямало да се случи. „Има конкретни планове така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 година. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро“, каза още премиерът.

Вътрешният министър също определи 31 март като важна дата за България. „МВР показа, че може да бъде сигурен и надежден партньор на всички европейски държави. Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на настоящата година“, каза Калин Стоянов.

От „Гранична полиция“ подчертаха, че отсъствието на граничен контрол на летищата ще бъде заменено с компенсиращи мерки.

„Полицейски проверки в терминалните сгради и на изходите за извеждане към самолета. Проверките ще се извършват на случаен принцип на база на анализ на риска. Ще бъде разделен пътникопотокът на Шенген и не Шенген“, заяви старши комисар Петър Субев.

Последни новини

- Реклама -