35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Гълъб Донев се връща като служебен премиер

Ако Конституционният съд отхвърли промените в основния закон, Румен Радев ще назначи за министър-председател когото си поиска

Теодора КРЪСТЕВА

Конституционният съд ще има ключова роля в развитието на политическите процеси през тази седмица, защото в края й вероятно ще отмени промените в основния закон на държавата, които бяха приети в края на миналата година. С тях бяха отнети правомощията на президента да разпуска Народното събрание, ако то не може да излъчи правителство. Промените освен това връзваха ръцете на държавния глава и той можеше да назначава служебен премиер, като избира от изключително ограничен кръг хора – председател на парламента, управител или подуправител на Българската народната банка, председател или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или неговия заместник.

По тази формула Димитър Главчев, който оглавяваше Сметната палата, влезе в кабинета на „Дондуков“ 1.

Ако Конституционният съд обяви тези промени за нищожни, както се очаква, Радев ще може да избира за премиер когото иска. Според независими източници от „Дондуков“ 2 това най-вероятно ще бъде отново Гълъб Донев, който и в момента е секретар по социални политики, здравеопазване, демография и социални политики при президента. Твърди се дори, че той вече реди бъдещ служебен кабинет заедно с Радев, като в него най-вероятно някои от настоящите министри ще запазят постовете си. Със сигурност единият ще бъде министърът на туризма – продуцентът Евтим Милошев, чиято съпруга Христина е близка приятелка на съпругата на президента Деси Радева. Любопитното е, че преди това тя беше жена на Митко Гърдев, а синът им Димитър тази година бе абитуриент и се готви да замине за Франция, където да продължи образованието си. Министър на правосъдието ще бъде отново Крум Зарков, който и сега работи в президентството и се ползва с авторитет в различни политически кръгове.

Не е изключено в новото правителство място да намерят и хора от „Има такъв народ“, партията, която демонстрира публична подкрепа за държавния глава и при консултациите на „Дондуков“ 2 Тошко Йорданов лансира идеята за президентска република като спасение от политическата криза. Възможно е ключовото Външно министерство да бъде оглавено от Димитър Гърдев от ИТН, който е сред най-компетентните специалисти по външна политика и бе кандидат за евродепутат на ИТН на последните избори.

Промените в Конституцията, които силно ограничиха правомощията на президента, бяха атакувани от самия него в началото на тази година. Досега решение не бе оповестено, но се твърди, че напоследък конституционните съдии са ускорили заседанията, за да стигнат до окончателно решение преди поредните избори през есента.

Най-вероятно решението ще бъде съобщено веднага след като трите партии не успеят да съставят правителство. Така Румен Радев отново ще концентрира значителна власт в ръцете си, което се случва заради политическата немощ на партиите и неспособността им да се разберат по ключови въпроси за държавата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини