27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

„Галъп“: Над 10% преднина за ГЕРБ, под половин процент разлика в битката за №2

 

Според „Галъп интернешънъл болкан“ ГЕРБ ще постигне целта, която си постави за победа с над 10% разлика в изборите, която бе предпоставена като условия за нова номинация на Бойко Борисов като премиер. Разликите между ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС в битката за второто място са в границите на половин процент.

Борисов допусна възможността отново да е премиер. Какво е условието?

Общо 40,2% от анкетираните респонденти ще гласуват на изборите за Народно събрание (НС), показва проучването, изпратено до медиите. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“.

Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 29 май и 4 юни 2024 г. сред 1003 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

За изборите за Европейски парламент декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, посочиха социолозите и уточняват, че трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко декларативната активност ще се възпроизведе на терена и как националните избори ще увлекат активност за европейските.

С „Не подкрепям никого“ ще гласуват 3,1% от хората за изборите за Европейския парламент.

Според анализаторите, ако декларациите на респондентите се потвърдят и сред тепърва решаващите за кого да гласуват стотици хиляди българи, дяловете на подадените за партии и коалиции гласове биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,9% от гласовете, „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) – 15,7%, „Възраждане“ – 15,5%, ДПС – 15,3%. Социолозите уточняват, че на този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място. БСП биха имали 8%, а ИТН – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на „летвата“ са „Солидарна България“ с 3,1% и „Синя България“ с 2,8%.

Трудно прогнозируем ще бъде резултатът на „Величие“ – засега с 1,7%. В битката за процент са ВМРО с 1,3%, „Български възход“ – 1,1% и „Левицата!“ – на самия ръб от 1%.

От „Галъп интернешънъл болкан“ смятат, че подредбата в тези тесни рамки, е въпрос на множество фактори и възможни изненади. Без да бъдат подреждани под еднопроцентовия праг, но с нелоши изгледи да се прицелят в него, сега са формации като тези на Васил Божков, на Радостин Василев, като „Зелено движение“, формацията на Иван Гешев и други“, допълват от социологическата агенция.

За Европейския парламент, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са твърде сходни с тези за изборите за НС, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават „Солидарна България“ – с 3%, „Синя България“ – 2,6% и др.

Днес в полунощ приключва предизборната кампания за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и тези за Европейски парламент. Денят за размисъл е определен за събота, 8 юни. Съгласно Изборния кодекс 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден, не се допуска предизборна агитация.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини