11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Гърция отказа да достави оръжия за Украйна

Кириакос Мицотакис

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ или С-300, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в четвъртък пред телевизионния канал „Скай“. По думите му Атина вече е предоставила различно отбранително оборудване на Киев, но не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция. Мицотакис направи този коментар, след като неотдавна се появиха медийни твърдения, че европейски лидери са оказвали натиск върху Гърция да достави системи за ПВО на Украйна.

Гръцкият премиер потвърди, че са отправени запитвания, и посочи, че Атина е готова да достави други материали, от които има в излишък. „Ако можем да намерим такива материали, ще действаме“, добави той. В четвъртък Зеленски написа в „Екс“, че е разговарял с Мицотакис за „прилагането на нашите договорености, постигнати по време на скорошното му посещение в Украйна, както и за продължаващото ни отбранително сътрудничество, особено по отношение на укрепването на противовъздушната ни отбрана. На 6 март в Одеса премиерът Мицотакис имаше възможност да види от първа ръка значението на надеждната защита на нашето небе“.

Това съобщение предизвика догадки дали Гърция се готви да изпрати допълнително въоръжение в Украйна и то предимно в чувствителната сфера на противовъздушната отбрана. По време на визитата на Мицотакис в Одеса руска ракета падна на около 200 м от кортежа на гръцкия министър-председател и отне живота на най-малко петима души.

След срещата на Европейския съвет в Брюксел в петък гръцкият премиер категорично отхвърли твърденията, че в Одеса със Зеленски е постигнал тайни споразумения за оръжейни доставки. „Няма споразумение със Зеленски, това не са сериозни въпроси, не бих могъл да правя тайни споразумения“, каза Мицотакис и добави, че Гърция ще продължи да подкрепя Украйна, без да застрашава своите оперативни отбранителни способности.

В средата на този месец обаче „Катимерини“ съобщи, че през 2024 г. Гърция ще продължи да подкрепя Украйна с артилерийски системи, ракети и боеприпаси. Това ще стане чрез т.нар. „триъгълни сделки“, в случая в рамките на междудържавни споразумения с Чехия. Тези споразумения по същество представляват закупуване на въоръжението от Чехия, която после ще го предаде на Украйна. Подобна сделка Гърция вече направи със САЩ, като продаде на Вашингтон 75 хиляди артилерийски снаряда.

Що се отнася до по-съществените системи, които са поискали украинците, предимно зенитно-ракетни комплекси, Гърция многократно е отбелязвала необходимостта това, което би предоставила, да бъде заменено с ново въоръжение западно производство. Изтеглянето на остарелите руски противовъздушни системи се подготвя независимо от дискусиите за евентуалното им изпращане в Украйна, отбелязва „Катимерини“.

Смяната на руското въоръжение, придобито в края на миналия и началото на този век, се налага и заради невъзможността то да бъде дългосрочно поддържано заради наложените срещу Русия санкции. Гърция ще замени руските зенитно-ракетни комплекси Оса-АК, разположени по островите, със системи израелско производство. Подготвя се замяната и на комплексите Тор-М1, разположени на различни места на гръцка територия.

В друга публикация изданието отбелязва обаче, че многократният отказ на Мицотакис на исканията на Украйна, но и на САЩ, да предостави на Киев гръцките противовъздушни комплекси С-300 руско производство се дължи както на невъзможността на САЩ да предложат на Гърция алтернативна система, така и на по-широки политически съображения.

През последните месеци дискусиите със САЩ са интензивни, като Атина се опитва да си осигури една батарея „Пейтриът“, която според анализа би била по-ефективна от ракетите С-300, разположени на остров Крит. Според информирани източници такъв вариант не е бил много далечен след нападението при посещението на Мицотакис в Одеса. Гърция обаче е изразила резерви след срещата на Зеленски с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул на 8 март. Според гръцки правителствени фактори готовността на украинския президент да даде роля на турския си колега е проблематична за гръцките интереси.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img