- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Гърция въстана срещу чипирането и новите лични карти

Около 5000 гърци протестираха в неделя вечер в Солун срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в страната този месец. Картите ще заменят старите гръцки документи за самоличност, които се издават според остарели правила от 1961 година.

Протестите в Гърция са заради ширещите се конспиративни теории, които твърдят, че новите карти съдържат чип, който ще позволи на властите да локализират собственика и дори да контролират ума му.

Наложи се гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да каже на последното заседание на правителството, че новите лични карти не съдържат „никакви чипове, камери или подслушващи устройства“. Новите гръцки документи нямат чип, те имат машиночитаема лента, която съдържа същата информация, както и досега – име, бащино име, адрес и ръст. Единствената допълнителна информация, кръвната група, е по желание.

Обстоятелството, че мнозина от протестиращите са дълбоко религиозни, създава проблеми за Гръцката православна църква, а някои от архиереите насърчиха протестите. Атинският архиепископ Йероним заяви, че Светият синод ще излезе с позиция за новите карти до няколко дни и призова към „разсъдливост и разум“.

На 10 септември в Солун и в гръцката столица Атина се подготвят нови протестни митинги срещу контрола чрез „чипиране“, които ще бъдат под наслов „Не на цифровото електронно робство“.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини