- Реклама -

- Реклама -

2.9 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ГДБОП разби банда за търговия с донорска кръв


ГДБОП неутрализира престъпна група, подбирала и привличала донори на кръв. Задържани са трима души, на които са повдигнати обвинения по чл. 321, ал. 6 във вр.с чл. 159г, вр. с чл 159 в и а. Наложена им е мярка за неотклонение „парична гаранция“.

Операцията е стартирала след придобита информация за група, която координирала набирането на донори на кръв срещу заплащане. В рамките на разследването било изяснено, че участниците в престъпната схема ежедневно пребивавали на територията на болницата в Русе, за да предлагат на роднини на пациенти осигуряването на необходимото количество кръв.

При получено съгласие осигурявали подбран от тях донор със съответната кръвна група – обикновено със затруднено финансово състояние и с нисък социален статус, който получавал за това и малка сума. След осъщественото „донорство“ от Центъра за трансфузионна хематология се извършвала заверка на издадената от болницата служебна бележка за даденото количество кръв за определен реципиент, която донорът връщал на съответния дилър, а той от своя страна я предавал на близките на болния срещу сумата от 300 до 600 лева за всяка банка в зависимост от кръвната група и резус фактор.

Антимафиотите установили, че за осъществяването на престъпната схема организираната група „работела“ с предварително изготвени от тях списъци с имена, съответна кръвна група, ЕГН, телефонен номер, дата на последно кръводаряване и такава за следващо възможно – след 3 месеца.

През вчерашния ден са предприети процесуално-следствени действия по отношение на трима участници в престъпната схема – обиск в условията на неотложност и претърсвания на три адреса. Иззети са четири тефтера и две тетрадки с изписани данни и кръвни групи на платените им жертви, множество визитки с техните телефони, картонче с пореден номер от Центъра за трансфузионна хематология в Русе, формуляри за кръводаряване за конкретни пациенти, 4 мобилни телефона разпитани са свидетели.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -